MENIU

Ministru ucrainian: Administraţia de la Harkov a fost "eliberată de separatişti"

Ministru: Administraţia de la Harkov a fost 'eliberată de separatişti' / Foto: MEDIAFAX

Manifestanţii proruşi care au preluat duminică seara controlul asupra sediului administraţiei regionale de la Harkov, un oraş rusofon în estul Ucrainei, au fost dislocaţi, a anunţat luni dimineaţa ministrul ucrainean de Interne, fără să precizeze dacă s-a recurs la forţă, relatează AFP.

Clădirea "a fost eliberată în înregime de separatişti", a scris Arsen Avakov, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. "Mulţumim celor care au ajutat", a adăugat el, fără să ofere detalii despre operaţiune.

Ministrul scrie, sugerând că se află la faţa locului, "lucrez la Harkov. Cer locuitorilor să susţină procesul de soluţionare" a crizei.

Peste 2.000 de manifestanţi care purtau steaguri ruseşti s-au strâns duminică seara în faţa clădirii, în care se află biroul guvernatorului numit de către puterea centrală proeuropeană de la Kiev. Câteva zeci au pătruns în imobil, forţele de ordine retrăgându-se în timp ce ei înaintau. Protestatarii au coborât steagurile ucrainene şi au arborat steaguri ruse pe clădire.

Tensiunea a crescut în mod brusc duminică în estul rusofon al Ucrainei, iar în afară de Harkov, manifestanţi au atacat clădiri administrative la Lugansk şi Doneţk.

La Doneţk, manifestanţi, care reclamau un referendum privind alipirea la Rusia, deţineau în continuare controlul, luni, asupra sediului administraţiei, potrivit unei corespondente AFP. Potrivit unor informaţii, în cursul nopţii de duminică spre luni proruşii au efectuat o operaţiune împotriva sediului serviciilor ucrainene de securitate (SBU).

Potrivit unor surse, manifestanţi ar fi reuşit să pătrundă în sediul SBU, dar nu era clar dacă au putut să rămână în clădire.

În regiunile rusofone din estul Ucrainei, la frontiera cu Rusia, de la îndepărtarea de la putere a regimului prorus pe 22 februarie, în fiecare duminică au loc manifestaţii pentru o "federalizare" a ţării - soluţia promovată oficial de Moscova - sau de alipire la Rusia..

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a angajat să apere "prin toate mijloacele" populaţiile rusofone din fostele republici sovietice şi a comasat până la 40.000 de militari ruşi la frontierele cu Ucraina, alimentând temeri cu privire la o invazie.

Din cauza incidentelor de duminică, preşedintele ucrainean Oleksandr Turcinov şi-a amânat o vizită în Lituania.

Acuzându-i pe "Putin şi (pe fostul preşedinte ucrainean prorus Viktor) Ianukovici" că se află în spatele "tulburărilor separatiste", Avakov a promis un "răspuns ferm", dar "fără vărsare de sânge".