MENIU

L'Obs: Ce consecinţe ar avea asupra Europei o alianţă între Rusia şi SUA

În urma recentelor revelaţii făcute de un fost spion britanic, publicaţia franceză "L'Obs" se întreabă dacă liderul rus, Vladimir Putin, va putea face presiune asupra noului preşedinte american, Donald Trump.

”Relaţia complexă, ba poate chiar perversă, între Trump şi Putin, oare va ghida viitoarea politică externă americană ? Ce consecinţe ar avea asupra Europei o alianţă între cele două supraputeri, Rusia şi SUA ?” suntn două din întrebările la care încearcă să răspundă revista ”L’Obs” în ancheta publicată în ultimul ei număr, citată de rfi.ro. 

Analiza pleacă de la recentele revelaţii privind relaţiile pe care le-ar fi întreţinut Donald Trump cu ruşii. ”Cârtiţă? Ostatic? Marionetă? Doar faptul că se pun astfel de întrebări despre noul locatar de la Casa albă arată că americanii – dar şi restul lumii – trăiesc un moment bizar fără precedent. Dintre toate extravaganţele lui Trump – utilizarea reţelei Twitter, alegerea consilierilor săi, şamd – cel mai straniu este incredibilul tango pe care-l dansează cu Vladimir Putin” scrie L’Obs. Raportul de anchetă privind zvonurile legate de o posibilă orgie a lui Trump la Moscova în 2013 nu este decât ultima poveste. Credibilă sau nebunească ? Pentru moment, nimeni – nici serviciile secrete şi nici presa americană - nu a putut confirma sau infirma aceste afirmaţii scandaloase.

Unii se întreabă dacă nu cumva ruşii au alimentat raportul ca să semene zâzanie. Alţii avansează teza potrivit căreia Donald Trump ar fi ostaticul lui Vladimir Putin.

Revista L’Obs notează că în fapt, ”poziţia lui Trump este incoerentă. Lăsând deoparte că acesta a ales să ignore ingerinţele grave ale ruşilor în alegerea sa, însăşi rusofilia noului preşedinte pune probleme. In primul rând că pentru SUA, Rusia lui Putin este un actor minor comparativ cu importanţa strategică a Chinei. Pe eşichierul geopolitic mondial, Rusia de azi nu mai e decât umbra gigantului sovietic de ieri. Apoi, interesele Rusiei nu se aliniază pe cele ale SUA. S-a văzut acest lucru zilele trecute când au fost audiaţi candidaţii ministeriali propuşi de Donald Trump. Intr-un balet suprarealist, toţi candidaţii şi-au contrazis viitorul şef”.

Mai multe pe rfi.ro.

 

Mai multe articole despre:
Rusia SUA Putin trump