MENIU

Legea marţială în Ucraina. Ce înseamnă când o ţară decretează legea marţială?

Legea Martiala - Confrict Ucraina Rusia

Legea marţială Ucraina. Parlamentul ucrainean a aprobat Legea Marţială, pentru 30 de zile, după ce președintele Petro Poroşenko a propus acest lucru în cursul zilei.

Legea marțială va intra în aplicare din 28 noiembrie. Inițial, președintele Petro Poroșenko a propus introducerea legii marțiale pentru 60 de zile, dar a reformulat propunerea, la numai 30 de zile, pentru ca legea marțială să nu afecteze desfășurarea alegerilor prezidențiale din 31 martie 2019.

Legea marțială este un sistem legal care este folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite. De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală. conflict cu Rusia.

Ce este Legea marţială?

Legea marțială este un sistem legal care este folosit (de obicei după un anunț oficial) atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite.

De obicei legea marțială suprimă unele dintre drepturile individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces, și prevede pedepse mai dure decât în mod obișnuit. În multe țări unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea, chiar dacă legea obișnuită nu conține pedeapsa capitală.

La început legea marțială era impusă în timpul războaielor sau în teritoriile ocupate, pentru a permite guvernului să controleze mai ușor populația. Astăzi este folosită de guvernele autoritare, așa cum s-a întâmplat de exemplu după lovitura de stat din Tailanda (2006), atunci când apare amenințarea unor proteste antiguvernamentale (China 1989), și așa mai departe. Legea marțială poate fi declarată și în cazul unor dezastre naturale, deși unele țări folosesc o construcție legală separată, starea de urgență.

În multe țări legea marțială prevede anumite reguli specifice, cum ar fi interzicerea circulației după anumite ore (seara). De cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite curți marțiale. De asemenea, autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor indivizi fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească.

Legea marţială Ucraina. Tensiune maximă la Marea Neagră

Rusia a atacat și capturat trei nave ucrainene, șase marinari fiind răniți. Parlamentul din Kiev votează luni instaurarea legii marțiale.

Legea marţială. Marea Azov reprezintă o întindere de apă situată între Peninsula Crimeea și teritoriul rus, în nordul Mării Negre cu care comunică prin strâmtoarea Kerci.

Consultă AICI HARTA şi vezi cât de aproape este Marea Azov de România

Suprafața este împărțită în două, una aparținând Ucrainei și cealaltă aparținând Rusiei.

Adâncimea maximă este de 15 m, iar adâncimea medie în jurul a 9 m.

Principalele râuri ce se varsă în Marea Azov sunt Kuban și Don.

Marea Azov are o suprafață de circa 39.000 km2.

Conflict în Marea Neagră, Rusia-Ucraina. Poroșenko a decretat starea marțială. Reacția Rusiei

Legea marţială Ucraina. Ce s-a întâmplat în Marea Azov?

Legea marţială Ucraina. Situația din Marea Neagră s-a tensionat duminică după ce trei nave ucrainene au fost capturate de forțele militare ruse în Strâmtoarea Kerci, care face legătura între Marea Neagră și Marea Azov. Rușii au deschis focul asupra navelor ucrainene, rănind șase membri ai echipajelor.

Incidentul de securitate a fost condamnat de UE, NATO și România, toate cerând restabilirea liberului acces al Ucrainei în apele sale teritoriale din Marea Azov.

Legea marţială. Consiliul de Securitate ONU

Tensiunea este de o asemenea anvergură încât Consiliul de Securitate al ONU se va reuni luni de urgență, potrivit diplomaților, care au explicat că reuniunea a fost cerută de două țări. Moscova a solicitat o reuniune la ora 11,00 (16,00 GMT).

Legea marţială. Consiliul de Securitate al ONU s-a întrunit într-o reuniune de urgență pe tema tensiunilor dintre Ucraina și Rusia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut Rusiei să elibereze navele ucrainene și marinarii reținuți, afirmând că nu există nicio justificare pentru acțiunile Moscovei, potrivit Reuters.

Într-un mesaj video, președintele Poroșenko le-a cerut parlamentarilor să fie de acord cu instituirea legii marțiale, însă pentru doar 30 de zile, și nu pentru 60 cât solicitase inițial, potrivit Kiev Post



Comisia Radei ucrainene pentru Securitate și Apărare a aprobat în unanimitate instaurarea legii marțiale, anunță Tass.

Legea marţială. 24 de marinari ucraineni, reţinuţi

Legea marţială. Rusia a reținut 24 de marinari ucraineni care se aflau pe cele trei nave sechestrate, a declarat comisarul rus pentru drepturile omului, Tatyana Moskalkova. Ea a spus că trei sunt răniți, în spital, dar nu în stare critică.

Președintele Ucrainei a semnat un decret pentru declararea legii marțiale începând de astăzi, pentru 60 de zile, dar este nevoie de aprobarea parlamentului pentru intrarea în vigoare a decretului.

Legea marţială. Ucraina își rezervă dreptul de a se apăra contra Rusiei și nu exclude posibilitatea ca Moscova să facă și alte acte de agresiune, pe uscat sau pe mare, a declarat ministrul de externe Pavlo Klimkin.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că vasele ucrainene au intrat ilegal în apele teritoriale rusești și au ignorat încercările gărzii de coastă de a-i contacta. Confiscarea navelor a respectat strict legile internaționale și naționale, a susținut Peskov.

Rusia, avertisment sever la adresa Ucrainei

Legea marţială. Guvernatorul băncii centrale din Ucraina, Yakiv Smoliy, se va întâlni cu șefii marilor bănci pentru a discuta cum va funcționa sistemul bancar dacă se va introduce legea marțială.

Ministerul rus de externe acuză Ucraina că a provocat intenționat incidentul din strâmtoarea Kerci. Moscova va convoca un înalt diplomat ucrainean pentru a se plânge în privința incidentului, a spus purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova.

Legea marţială. Ce spune Serghei Lavrov

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a spus că acțiunile SUA și altor țări de creștere a tensiunilor lângă granițele Rusiei ar putea duce situația într-un ”punct fără întoarcere”.

În noaptea de duminică spre luni, Consiliul de securitate și apărare ucrainean, reunit de urgență, i-a propus președintelui Petro Poroșenko introducerea legii marțiale "pentru 60 de zile", a anunțat secretarul acestei structuri.

Legea marţială Decizia trebuie aprobată de Parlamentul ucrainean, care are programată o sesiune extraordinară după amiază, dar un vot pozitiv este departe de a fi garantat.

În cadrul ședinței Consiliului de securitate, președintele Poroșenko a denunțat un "act nebunesc al Rusiei împotriva Ucrainei", asigurând că atacul "a fost premeditat". "Legea marțială nu înseamnă declararea războiului" cu Rusia, "ea va fi introdusă doar pentru apărare", a precizat acesta.

Tensiunile dintre Ucraina și Rusia în zona mării Azov au cunoscut o inflamare bruscă duminică, după ce Kievul a acuzat Rusia că a lovit o navă ucraineană și a blocat accesul în această mică mare, situată între Crimeea, anexată în 2014 de Moscova, și estul Ucrainei, teatrul unul război cu separatiștii proruși.

Legea marţială Situația s-a degradat rapid, Ucraina acuzând în cursul serii că rușii au capturat aceste nave după ce au tras asupra lor.

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Crimeea legea martiala Marea Azov