MENIU

Israelul, în alertă maximă! Cabinetul de război s-a reunit de urgență: când ar putea avea loc contraofensiva asupra Iranului

Israelul, în alertă maximă! Cabinetul de război s-a reunit de urgență: când ar putea avea loc contraofensiva asupra Iranului/ Captură video

Este alertă maximă în Israel, iar cabinetul de război s-a reunit, din nou, pentru a decide care fi raspunsul dupa atacul Iranului de sambata noapte. Armata israeliană a publicat și imagini cu momentele în care doboară cele 324 de drone și rachete de croazieră lansate de Iran. In paralel, armata israeliană continuă operațiunile în Fâșia Gaza si subliniaza că atacul fără precedent din weekend nu o va face să se abată de la obiectivele pe care le are împotriva Hamas. 

Cabinetul de război condus de premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a reunit. Potrivit presei, majoritatea membrilor Cabinetului de război condus de Netanyahu își doresc un răspuns împotriva Iranului, dar încă nu s-a luat o decizie clară în acest sens.

Președintele american Joe Biden i-a transmis deja lui Benjamin Netanyahu că SUA nu vor lua parte la o contraofensivă împotriva Iranului. Avertismente similare au fost lansate și de alți oficiali de rang înalt din cadrul administrației Biden, care încearcă să prevină izbucnirea unui război major în Orientul Mijlociu.


Pe de altă parte, potrivit experților, atacul lansat de Iran pare a fi mai degrabă un avertisment și nu o escaladare a conflictului din Orientul Mijlociu. La interceptarea celor peste 300 de drone și rachete au participat Statele Unite, Marea Britanie, dar și Iordania.

Ofical de la Casa Albă: Washingtonul nu doreşte o escaladare cu Iranul, însă va continua să apere Israelul

Până acum, pagubele produse în urma atacurilor sunt minore și doar câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Întreaga operațiune indică faptul că Iranul vrea să își reafirme poziția de putere regională, consideră experții americani.

Avioane de luptă ale Marii Britanii, staționate în România, au participat și ele la doborârea dronelor iraniene. Cele șase aeronave de luptă au fost trimise în Orientul Mijlociu și au acționat pentru apărarea Israelului. Autoritățile de la Tel Aviv au confirmat că au doborât 99% dintre rachetele și dronele lansate de Iran, iar acest lucru a fost posibil pentru că Israelul are unul dintre cele mai bune sisteme de apărare aeriană din întreaga lume. Cea mai importantă parte a acestuia este Iron Dome, realizat în 2011 și folosit de nenumărate ori până acum.