MENIU

Exportul cerealelor din Ucraina, în aer! Medvedev, amenințare șoc pentru „idioții de la G7” - Ce a transmis Rusia marilor puteri

Dmitri Medvedev / Foto: Profi Media

Exportul de cereale ucrainene riscă să rămână în aer. Pentru că Rusia, care a invadat Ucraina de peste un an, amenință că nu va mai permite transportul prin Marea Neagră.

Amenințarea vine de la fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, actual vicepreşedinte al influentului Consiliu rus de Securitate, a declarat că, dacă G7 va interzice exporturile către Rusia, Moscova va răspunde prin rezilierea acordului privind cerealele din Marea Neagră, informează Sky News, citată de G4Media.ro.

Este o veste proastă pentru țările, multe dintre ele sărace, care se bazează pe exporturile de cereale ucrainene. Anunțul lui Medvedev vine înaintea deciziei ONU pe transportul cerealelor din Ucraina aflată în război de peste un an de zile de la invazia rusă. Săptămâna viitoare, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, urmează să discute la New York cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, despre acordul referitor la transportul cerealelor pe Marea Neagră.

„Această idee a idioților de la G7 despre o interdicție totală a exporturilor către țara noastră în mod implicit este frumoasă, în sensul că implică o interdicție reciprocă a importurilor din țara noastră, inclusiv a categoriilor de bunuri care sunt cele mai sensibile pentru G7”, a scris Medvedev într-o postare pe canalul său Telegram.

„Într-un astfel de caz, acordul privind cerealele – și multe alte lucruri de care au nevoie – se va sfârși pentru ei”, a adăugat el.

Rusia anunța pe 14 martie că Acordul ce îi permite Ucrainei să exporte cereale prin porturile sale de la Marea Neagră a fost extins cu 60 de zile, deşi Kievul a informat că vrea prelungirea acestuia cu 120 de zile.

Reacția lui Medvedev vine după ce țările G7 vor analiza o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia, a relatat săptămâna trecută agenția japoneză de știri Kyodo, citând surse guvernamentale japoneze. G7 ar discuta despre o schimbare radicală a abordării sale privind sancţiunile, astfel încât exporturile către Rusia să fie interzise în mod automat, cu excepţia unora care vor fi incluse pe o listă prestabilită de produse care pot fi livrate către această ţară. În cadrul actual, este permisă vânzarea de bunuri către Rusia, cu excepţia cazului în care acestea se află în mod explicit pe lista neagră.

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va renunţa la participarea sa la acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră, care urmează să expire la 18 mai, una dintre puţinele pârghii care i-au mai rămas pentru a negocia cu Occidentul. Acordul pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră este singurul progres diplomatic semnificativ în cele 14 luni de conflict din Ucraina, obţinut prin medierea Turciei şi a ONU.

În condiţiile în care acordul se apropie de termenul la care ar urma să fie prelungit (18 mai), Moscova a mai ameninţat că va renunţa la iniţiativă, dacă Occidentul nu ridică anumite restricţii care să îi faciliteze exporturile de produse agricole şi îngrăşăminte. Aceste exporturi nu sunt interzise în sine, dar sancţiunile asupra sectorului bancar şi al asigurărilor, de pildă, sunt piedici pentru Rusia pentru a-şi obţine veniturile.

Duminică, G7 a cerut "prelungirea, punerea în aplicare integrală şi extinderea" acordului pentru exportul de cereale ucrainene pe Marea Neagră, după cum au declarat miniştrii agriculturii din cadrul grupului într-un comunicat. "Condamnăm încercările Rusiei de a folosi alimentele ca mijloc de destabilizare şi ca instrument de coerciţie geopolitică şi ne reiterăm angajamentul de a acţiona în solidaritate şi de a-i sprijini pe cei mai afectaţi de transformarea alimentelor intr-o armă de către Rusia", se arată în comunicat.

Acordul pentru cereale a fost semnat la Istanbul în iulie anul trecut, permiţând Ucrainei să exporte peste 27 de milioane de tone de grâne din câteva dintre porturile sale de la Marea Neagră.