MENIU

Război Gaza. Hamas este de acord cu armistițiul propus de Egipt și Qatar. Se așteaptă decizia Israelului

Zeci de mii de civili încearcă să scape de iadul din Gaza City. Foto/Profimedia

Reprezentanții Hamas au anunțat că au acceptat propunerea de armistițiu pentru Fâșia Gaza, venită din partea Egiptului și a Qatarului. Rămâne de văzut dacă celălalt combatant, Israel, va accepta propunerea.

”Ismail Haniyeh, şeful Biroului Poltiic al Hamas, a discutat la telefon cu premierul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, şi cu ministrul egiptean al Informaţiilor Abbas Kamel şi i-a informat că Hamasul a aprobat propuenrea lor de acord al unui armistiţiu”, anunţă într-un comunicat postat pe site mişcarea islamistă.

”Mingea este acum în terenul” israelian, care are de ales ”între a accepta acordul armistiţiului sau a i se opune”, declară sub protecţia anonumatului un oficial din cadrul Hamas.

Scene de bucurie şi tiruri în aer au avut loc la Rafah, potrivit AFP.

Armata israeliană a început luni o ”operaţiune de amploare limitată” vizând evacuarea ”temporară” a aproximativ 100.000 de persoane care locuiesc în estul oraşului Rafah, cărora le cere să se ducă în ”zone umanitare”.

Premierul israelian Benjamin Netanyanu a anunţat lansarea unei ofensive terestre în oraşul Rafah, indiferent de rezultatul negocierilor indirecte pe care le poartă cu Hamasul prin intermediul Qatarului, Statelor Unite şi Egiptului în vederea unui armistiţiu, unei eliberări a ostaticilor ţinuţi în Fâşia Gaza şi unei eliberări a unor deţinuţi palestinieni din Israel.