MENIU

Conflict UE-Londra. Bruxelles-ul amenință cu blocarea unui viitor acord comercial

Amenințarea lui Boris Johnson cum că Londra nu va plăti datoria financiară către UE în cazul unui Brexit fără acord nu a fost bine primită de parteneri. Comisia Europeană anunță că se așteaptă ca Londra să își onoreze obligațiile, în vreme ce voci mai dure semnalează, sub anonimat, că UE va bloca încheierea unui acord comercial cu Marea Britanie.  

Uniunea Europeană se aşteaptă ca Regatul Unit să-şi onoreze, chiar şi în cazul unui Brexit fără acord, toate obligaţiile sale financiare asumate în timpul apartenenţei sale la blocul comunitar, a afirmat luni o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Declaraţia survine după ce premierul britanic Boris Johnson a spus că, dacă Regatul Unit iese din UE fără un acord, ţara nu va mai datora 39 de miliarde de lire sterline către bugetul comunitar, aşa cum convenise fostul premier Theresa May.

''Toate angajamentele care au fost asumate de cele 28 de state membre trebuie să fie onorate. Acest lucru este valabil de asemenea şi în special în cazul unui scenariu fără acord, când este de aşteptat ca Regatul Unit să continue să-şi onoreze angajamentele făcute în timpul apartenenţei la Uniunea Europeană'', a declarat purtătoarea de cuvânt Mina Andreeva.

''Achitarea datoriilor este crucială pentru începerea unei noi relaţii de pe o poziţie corectă, bazată pe încredere mutuală'', a continuat reprezentanta CE, adăugând că această chestiune nu a fost evocată oficial de Londra până acum.

În paralel cu declarația echilibrată a Comisiei UE, surse diplomatice citate de The Guardian au precizat sub anonimat că UE va bloca încheierea unui acord comercial cu marea Britanie până când Londra își va achita datoria.  

Boris Johnson a promis să scoată Regatul Unit din UE la 31 octombrie acest an chiar dacă Londra şi Bruxellesul nu încheie un nou acord de retragere. Acordul convenit de UE şi fostul premier Theresa May a fost respins de trei ori de parlamentul britanic.

Principalul punct de divergenţă este aşa-numita ''plasă de siguranţă'', clauza din acordul de retragere ce are drept scop prevenirea reintroducerii post-Brexit a unei frontiere fizice între Republica Irlanda - ţară membră a Uniunii Europene - şi provincia britanică Irlanda de Nord.

Mai multe articole despre:
UE Marea Britanie Boris Johnson Brexit