MENIU

Acord pentru un guvern proeuropean la Chişinău. Socialiştii cer alegeri anticipate

Mihai Ghimpu, Vlad Filat şi Marian Lupu 

Partidul Liberal Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Partidul Democrat (PDM) și Partidul Liberal (PL) au convenit asupra creării unei majorități parlamentare proeuropene, informează joi agenția de presă Unimedia. Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, - al cărui partid a obținut cel mai bun scor în alegerile parlamentare de duminică (20,1%) - a declarat că va încerca să obțină declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Decizia formării unei majorităţi proeuropene a fost luată în urma unei întrevederi care a avut loc între președinții celor trei formațiuni politice, Vlad Filat, Marian Lupu și Mihai Ghimpu, potrivit serviciului de presă al PLDM și PL, scrie Agerpres.

În același timp, au fost create grupuri de experți formate din reprezentanți ai celor trei partide, care vor începe elaborarea Programului de guvernare pentru următorii patru ani.

În urma procesării a 100% din voturile cetățenilor moldoveni exprimate în timpul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, Partidul Socialist al Republicii Moldova (PSRM) s-a clasat pe locul întâi, cu 20.51%, iar PLDM s-a clasat, la o foarte mică distanță, pe locul doi, obținând 20.16% din voturi. De asemenea, alte trei partide au intrat în parlament: Partidul Comuniștilor al Republicii Moldova (PCRM), care a întrunit 17.48% din sufragii, PDM — cu 15.80% din voturi, și PL — care a obținut 9.67%.

Astfel, partidele declarate proeuropene au obținut 55 de mandate, iar cele proruse — 46 de mandate.

Socialiştii cer alegeri anticipate

Președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, - al cărui partid a obținut cel mai bun scor în alegerile parlamentare de duminică (20,1%) - consideră că integrarea europeană "va duce la pierderea statalității" republicii și a declarat că va încerca să obțină declanșarea alegerilor parlamentare anticipate în republică, potrivit unui interviu publicat joi de oficiosul Rossiiskaia gazeta, citat de agenția de presă TASS.

În opinia sa, "drumul Moldovei spre Europa" nu va trece cu siguranță prin Transnistria și, posibil, va fi unul "fără Găgăuzia și fără nordul țării, unde marea majoritate a populației este împotriva integrării europene".

"Atunci se va ridica problema existenței republicii, în principiu. Nu vreau să fac predicții pesimiste, dar eu, de asemenea, nu vreau să înceapă procesul de autodeterminare a diferitelor regiuni la noi. Nu vreau ca în cele din urmă să rămână doar câteva raioane efectiv moldovenești în centrul țării, care apoi să se alăture României", a afirmat el.

Igor Dodon estimează că produsele moldovenești nu vor pătrunde prea curând pe piața europeană. "Nimeni nu ne vă lăsa pe piața europeană cu produsele noastre și mai ales în cantitățile pe care le exportăm în Rusia", a spus el.

La ora actuală, în Rusia se află la muncă, potrivit acestuia, circa 700.000 de cetățeni moldoveni, în timp ce în țările europene — 250.000.

"Cei care lucrează în Rusia au trimis anul trecut acasă oficial 1,3 miliarde de dolari dar, dacă luăm în considerare surse neoficiale, chiar mai mult de două miliarde de euro. În același timp, investițiile străine directe în Republica Moldova au constituit anul trecut doar 200 milioane dolari.Adică, imigranții au trimis de 10 ori mai mulți bani decât investitorii străini", a argumentat liderul socialiștilor moldoveni.

"A pleca în aceste condiții în Europa este pur și simplu nerezonabil, am susținut asta și vom susține în continuare", a adăugat el.

În acest context, Igor Dodon a anunțat că la prima reuniune a noului Parlament, rezultat în urma alegerilor de duminică, formațiunea sa va ridica "problema denunțării Acordului de asociere la UE" și aceasta se va întâmpla, cel mai probabil, "deja în ianuarie". El a mai spus că partidul său va căuta să obțină declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Dodon estimează că situația economică și socială a Republicii Moldova s-ar înrăutăți pe măsura avansării pe calea eurointegrării europene, "pentru că tot ceea ce Europa a promis a dat deja".

"De exemplu, regimul fără vize — există deja. Dar fără drept de muncă și aceasta nu a îmbunătățit nici situația economică a țării și nici a cetățenilor. Pentru a merge în Europa, ai nevoie de 1.500 de euro în buzunar, bani imposibil de câștigat în Republica Moldova. Deci, este nevoie mai întâi să mergi în Rusia să câștigi acolo acești bani pentru ca apoi să pleci în Europa", a argumentat el.

"Europenii au promis deschiderea pieței și au deschis-o. Dar au stabilit niște cote pe care nu noi le alegem, pentru că nu există cerere pentru produsele noastre", a afirmat Igor Dodon. Prognoza sa pentru viitor este una pesimistă: "Pe măsura integrării în Europa, nu vom mai putea exporta nici în UE, nici în Rusia, ceea ce înseamnă că nu vom mai avea economie".

Având în vedere acești factori, probabilitatea alegerilor anticipate anul viitor este foarte mare și, prin urmare, partidele coaliției proeuropene /acum la guvernare/ vor pierde inevitabil puterea, a opinat liderul socialiștilor moldoveni, citat de TASS.