MENIU

Viorel Hrebenciuc și Andrei Hrebenciuc și-au recunoscut faptele

<p>Viorel Hrebenciuc şi fiul său şi-au recunoscut faptele</p>

Viorel şi Andrei Hrebenciuc au recunoscut toate acuzaţiile din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri. Cei doi au mizat pe acceaşi strategie care să le aducă o reducere de pedeapsă. Surpriză însă, judecătorii care i-au audiat nu au vrut ca cei doi să aibă parte de o condamnare mai mică doar pentru că şi-au recunoscut vinovăţia.

Cel dintâi care a mărturisit totul în faţa magistraţilor a fost Viorel Hrebenciuc. În speranţa că va primi o pedeapsă mai mică, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor a dat toate detaliile din culisele afacerii ilegale cu păduri.

“Domnul Paltin mi-a spus că are dificultăţi în punerea în executare a hotărârii judecătoreşti privind punerea în posesie. Reclama abuzuri ale Directiei Silvice din Bacău. Faţă de familia Strurdza am un respect deosebit.(...) La data menţionată nu cunoşteam nimic despre tratativele dintre Dan Bengescu, Paltin Sturdza şi Ioan Adam. (...) Domnul Bengescu mi-a solicitat ajutorul pentru a interveni pe lângă funcţionarii din judeţul Bacău pentru a urgenta punerea în posesie. Mi- a propus să fiu parte în actul adiţional care urma să se semneze. Am fost de acord. (...)Cred că e inutil să vă spun cât de mult regret că l-am implicat pe fiul meu în această problemă", a declarat Viorel Hrebenciuc.

Şi fiul său a încercat negocierea pedepsei, recurgând la aceeaşi strategie de recunoaştere a acuzaţiilor.

"Recunosc faptele de care sunt acuzat şi regret decizia de a-l sprijini pe tatăl meu. Regret că prin această decizie am produs atât suferinţă mamei şi soţiei. Vreau să vă asigur că a fost un accident din viaţa mea. (...)Sunt lector universitar şi am fost invitat la Standford University, unde am cunoscut laureaţi ai Premiului Nobel", a povestit Andrei Hrebenciuc.

Pentru că este un caz complex judecătorii nu au fost de acord ca cei doi să fie judecaţi în procedură simplificată, ceea ce le-ar fi adus o pedeapsă mai mică cu o treime din cea prevăzută de lege. Cu toate astea, magistraţii vor ţine cont de sinceritatea lor. Audierile vor continua, în acest proces, peste o lună.

În octombrie 2014, procurorii anticorupţie au început urmărirea penală pentru cea mai mare restituire ilegală de pădure din România ultimilor 25 de ani. Paguba - 300 de milioane de euro. 43 de mii de hectare de pădure, ar fi ajuns ilegal la urmaşii familiei Ghika, cu ajutorul actelor falsificate.