MENIU

"Va fi un şoc foarte puternic pentru Europa". Predicţia unui laureat al Nobelului pentru economie

Stiglitz consideră că Europa este într-o situaţie cumplită

Laureatul premiului Nobel pentru economie, profesorul Joseph Stiglitz, crede că principalii vinovati de dezastru actual din Grecia sunt economistii BCE si reprezentantii Comisiei Europene, programul lor de asistenta financiara parand sa fie facut pentru distrugerea economiei elene, nu pentru salvarea ei.

Potrivit lui Stiglitz, Uniunea Europeana nu este pregatita cu adevarat sa faca fata socului unui abandon grecesc in zona euro.

"Daca Europa nu renunta la pretentiile de austeritate impuse Greciei, tara aceasta nu mai are nicio alternativa decat sa paraseasca zona euro. Va fi un soc foarte puternic pentru Europa.

Invitat la o emisiune a Bloomberg, Stiglitz a mentinonat ca impasul in care se afla negocierile pe tema datoriilor Greciei atrage riscul ca toata lumea sa piarda in final.

"Nu sunt politician ca sa speculez pe tema tensiunilor politice din relatia Greciei cu creditorii. Ca economist insa, pot sa va spun ca grecii au dreptate in ceea ce sustin. Programul care le-a fost pus in fata in 2010 a fost un dezastru. Ca economist mi-am spus parerea din prima. Am declarat ca nu o sa functioneze", spune Stiglitz, potrivit Business24.ro.

Profesorul sustine ca foloseste proiectiile Bancii Centrale Europene si ale Comisiei Europene din programul de asistenta financiara pentru Grecia pentru a le arata studentilor cum sa nu procedeze.

Document secret al FMI: Grecia va intra în faliment pe 5 iunie

Negocierile dintre Grecia şi troica creditorilor internaţionali par să fi ajuns într-un impas sau înaintează cu paşi extrem de mici, dată fiind rigiditatea autorităţilor de la Atena cu privire la orice plan de reformă propus de FMI sau CE.

În aceste condiţii, Grecia a rămas cu visteria goală: ultima tranşă către FMI plătită de guvernul lui Alexis Tsipras s-a făcut cu banii din contul de urgenţă al Greciei deschis tot la FMI:

"Grecia nu va fi capabilă să returneze tranşele către FMI începând cu 5 iunie, dacă până atunci nu se va ajunge la o înţelegere cu partenerii internaţionali", se arată într-un document secret al FMI redactat pe data 14 mai, prezentat de zerohedge.com

Nu era suficient pentru Grecia că a rămas fără bani şi că nu reuşeşte să ajungă la un acord cu FMI şi UE pe tema asistenţei financiare: acum aflăm că economia a revenit oficial în recesiune.

Grecia face încă un pas spre prăpastie. Nu era suficient că a rămas fără bani

Biroul de statistică al UE, Eurostat, spune că economia Greciei a reintrat în recesiune: Produsul Intern Brut (PIB) al țării celei mai îndatorate din zona euro s-a contractat două trimestre la rând.

Potrivit Eurostat, în primele trei luni ale anului curent, economia greacă s-a redus cu 0,2% după ce în ultimul trimestru din 2014 se contractase cu 0,4%.

Grecia, anunţ catastrofal, după ce şi-a întors buzunarele pe dos

Undă de şoc pe pe pieţele financiare după ziua de marţi, când s-a văzut mai clar ca niciodată că Grecia a ajuns la fundul sacului şi nici nu face concesii pentru a ajunge la o înţelegere cu creditorii internaţionali.

„Pieţele financiare sunt destabilizate din cauza scandalului datoriilor Greciei, în timp ce Osborne vorbește în termeni duri la adresa UE", scrie The Guardian, în pagina sa economică.

Grecia s-a grăbit să achite cu o zi mai devreme o tranșă către FMI, însă surpriză! A luat banii tot de la FMI, dintr-un alt buzunar al Fondului!

Lovitură de teatru: de unde a luat Grecia banii ca să-i dea FMI

Grecia a accesat rezervele de urgenţă din contul său deschis la Fondul Monetar Internaţional pentru a putea rambursa o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI, au declarat marţi doi oficiali guvernamentali pentru Reuters.

Statele membre au două conturi separate la FMI, unul în care sunt depozitate cotele lor anuale şi unul care poate fi utilizat în situaţii de urgenţă, scrie Agerpres.

Un oficial din guvernul grec a declarat pentru Reuters că Atena a utilizat 650 milioane de euro din contul său pentru a putea rambursa tranşa către FMI. 'Am utilizat banii din contul pentru situaţii de urgenţă', a declarat un oficial sub protecţia anonimatului. 'De asemenea, guvernul a utilizat aproximativ 100 de milioane de euro din rezervele proprii de lichidităţi' a mai spus oficialul.

Grecia, anunţ catastrofal, după ce şi-a întors buzunarele pe dos

Yanis Varoufakis sustine ca, in doua saptamani, lichiditatile pe care guvernul grec le are la dispozitie se vor termina, perfectarea acordului pentru deblocarea ajutorului financiar de urgenta de 7,2 miliarde euro fiind cruciala, relateaza BBC.

Noile runde de negocieri, purtate intre ministrii de finante din zona euro si delegatia elena, pe tema deblocarii sumei de bani convenite in urma discutiilor din februarie nu a adus nimic nou in peisaj.

Ministrii europeni au apreciat ca s-au facut progrese pentru implementarea unor reforme, dar inca asteapta o implicare mai mare a guvernului Syriza in adoptarea masurilor impuse de creditori.

Mai multe articole despre:
Grecia Joseph Stiglitz faliment Grecia