MENIU

Toți românii fără venituri, taxați de Fisc cu 57 lei pe lună

<p>Formular Fisc</p>

Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS). La valoarea actuală a salariului minim de 1.050 lei, contribuția lunară la sănătate este de 57,75 de lei pe lună.

Persoanele fizice care nu obțin venituri sunt obligate să achite contribuția la sistemul public de sănătate (CASS), conform prevederilor noului Cod fiscal.

În acest sens, acestea trebuie să depună o declarație prin care să se înregistreze la Fisc, al cărei model a fost publicat într-un ordin emis de ANAF.

Noul Cod fiscal prevede că persoanele fizice care nu realizează venituri datorează o contribuție lunară de 5,5% din salariul minim brut pe economie.

Plata se efectuează trimestrial, până în data de 25 a fiecărei luni din trimestru (termenele sunt 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie, 25 decembrie).

La valoarea actuală a salariului minim brut pe economie, de 1050 de lei, persoanele fizice care nu realizează venituri sunt obligate deci să plătească 57,75 de lei pe lună, ceea ce înseamnă 173,25 de lei în fiecare trimestru.

Noul Cod fiscal, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie, stabilește la art. 180 că persoanele fizice care nu realizează venituri și care trebuie să plătească CASS trebuie să se înregistreze la unitățile fiscale de care aparțin, prin depunerea unei declarații de înregistrare, în maxim 15 zile de la data în care se încadrează în categoria plătitorilor de CASS care nu obțin venituri. Acest formular este necesar pentru stabilirea obligațiilor de plată, scrie AvocatNet.ro.

Potrivit Economica.net, 3,36 de milioane de români neasiguraţi la Sănătate, înscrişi pe listele medicilor de familie, sunt vizaţi de această măsură. Anul trecut, doar 165.900 de români fără venituri au plătit CASS la salariul minim brut pe ţară.

Gabriel Biriş, secretar de stat din Ministerul Finanţelor, mizează că noul Cod Fiscal va scoate la lumină neasiguraţii la Sănătate.

"Vrem să mai scoatem un pic la lumină, într-un fel, partea de 'fantome'. Pentru că dacă stai să te uiţi în toate cifrele statistice, câți angajaţi, pensionari, elevi, români emigraţi în străinătate, cu domiciliul acolo sau nu încă, şi scazi din numărul total de cetăţeni români, oricum ar fi, nu îţi ies vreo trei milioane de adulţi. Nu îţi ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu există din punct de vedere fiscal. Nu este posibil așa ceva. Este (depunerea declarației fiscale de către persoanele fără venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumină", a declarat recent pentru Republica.ro Gabriel Biriş, secretar de stat din Ministerul Finanţelor.

Mai multe articole despre:
impozit ANAF Fisc CASS persoane fără venit