MENIU

Tensiuni între statele NATO, pe fondul situației din Ucraina. Biden ia în calcul sancțiuni împotriva lui Putin

Joe Biden și Vladimir Putin

Rusia își scoate artileria grea din depozite! Rachetele balistice intercontinentale Yars au fost văzute lângă regiunea Moscovei, potrivit unui raport străin. Nu este exclus ca tocmai rușii să fi publicat raportul, pentru a reaminti forțelor internaționale cât de puternic este sistemul rus de rachete. 

Mai mult, Statele Unite și alte țări aliate sunt în discuții pentru a desfășura mii de trupe în țările NATO din Europa de Est, precum România, Bulgaria și Ungaria. Asta ca dovadă de sprijin în fața agresiunii în desfășurare a Moscovei, înainte de orice potențială invazie rusă in Ucrainei.

În acest timp, Vladimir Putin scoate asul din mânecă: gazul rusesc. La o conferință online în Italia cu marile companii, liderul rus n-a uitat să menționeze că „marile companii italiene primesc gaz din Rusia la preţuri mult mai mici decât cel de pe piaţă graţie contractelor pe termen lung cu Gazprom”, potrivit Il Fatto Quotidiano.

Situația din Ucraina naște tensiuni în Uniunea Europeană. Viceministrul polonez de extern și-a exprimat îndoielile cu privire la încredere care poate fi acordată Germaniei pe tema crizei din Ucraina.

 „În Polonia și în alte țări din Europa de Est, mulți se întreabă ce joc joacă de fapt Germania în conflictul din Ucraina. (...) Aș spera că aceste îndoieli nu vor crește, ci vor fi reduse. Avem nevoie de semnale clare din partea Germaniei”, a declarat viceministrul polonez, citat de CNN. 

Președintele american Joe Biden a anunțat și faptul că Statele Unite l-ar putea sancționa personal pe președintele rus Vladimir Putin dacă țara sa invadează Ucraina. Toate aceste declarații vin în contextul în care Rusia este acuzată că a mobilizat aproximativ 100 de mii de militari în apropierea frontierelor Ucrainei, iar administraţia de la Kiev se teme de o invazie sau de o lovitură de stat.

Pe de altă parte, NATO nu ia în clacul să trimită trupe pe teritoriul ucrainean. Mai mult, Alianța va trimite Kremlinului o propunere scrisă la sfârșitul acestei săptămâni prin care încearcă să rezolve criza pe cale dimplomatică. Secretarul general spune că încearcă să găsească o soluție în ceea ce privește tensiunile crescute și înmulțirea trupelor Rusiei la granița cu Ucraina.

"Riscul conflictului rămâne real și vom continua să facem apel la Rusia pentru a detensiona (n.r. criza) și să aleagă calea diplomației", a declarat secretarul general Jens Stoltenberg, citat de NATO News.

Nu toți aliații nord-atlantici sunt de acord cu mișcările duse în regiune. Președintele croat nu vrea ca Ucraina să intre în NATO și crede că, de fapt, este un joc făcut de americani. Mai mult, șeful statului croat a afirmat că dacă Rusia atacă Ucraina, Croaţia îşi va retrage trupele „până la ultimul soldat” din NATO. 

„Criza actuală nu are nimic de-a face cu Ucraina sau Rusia, ci este legată de dinamica politicii interne din SUA duse de preşedintele Joe Biden şi administraţia sa, iar chestiunile de securitate internaţională reflectă inconsecvenţele şi comportamentul periculos”, ale administraţiei de la Washington, a declarat președintele croat Zoran Milanovici.

Mai multe articole despre:
Ucraina nato rusia putin biden