MENIU

Evoluție CORONAVIRUS. ROMÂNI infectați cu COVID-19. Bilanț OFICIAL

coronavirus

În România au fost confirmate, până acum, NOUĂ cazuri de infecții cu coronavirus, în șase județe. Trei dintre pacienți au fost declarați vindecați și au fost externați. În prezent, în România, se află în carantină instituționalizată 22 de persoane, în timp ce alte peste 12.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu. Autoritățile fac apel la populație să se informeze doar din surse oficiale și credibile. 

 

În ultima săptămână, din 26 februarie 2020 până vineri, 6 martie 2020, NOUĂ cazuri de infectare cu COVID-19 au fost confirmate pe teritoriul României, în șase județe: Gorj, Timiș, Maramureș, Suceava, Olt și Hunedoara. În afara țării, din 13 februarie 2020 până în prezent au fost confirmate cinci cazuri de infectare cu COVID-19 la români aflați în străinătate. 

Evoluție CORONAVIRUS în România. DATE OFICIALE

Cei 6 pacienți care sunt încă purtători ai virusului COVID-19 sunt internați în unități medicale din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova.

În prezent, în România, se află în carantină instituționalizată 22 de persoane, în timp ce alte peste 12.000 de persoane sunt în izolare la domiciliu.

CORONAVIRUS în România. Până în acest moment, dintre cele nouă persoane confirmate cu COVID-19 în ultimele 10 zile, trei au fost declarate vindecate și au fost externate.

CORONAVIRUS în România. Până vineri, 6 martie 2020,  SASE pacienți diagnosticați cu infecție cu COVID-19 (coronavirus) sunt internați în centre medicale specializate în tratarea bolilor infecțioase din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași și Craiova. Starea de sănătate a acestora este monitorizată permanent de personal medical. Cel de-al șaselea pacient (din Hunedoara), ultimul confirmat cu coronavirus, a fost transportat la spitalul din Timișoara, în seara zilei de 6 martie 2020.

Starea de sănătate a tinerilor de 16 ani din Timișoara și a bărbatului din Olt este bună, neavând simptome, iar a pacienților internați la Iași și Cluj-Napoca este ameliorată față de momentul internării lor, potrivit informării Grupului de Comunicare Strategică.

CORONAVIRUS în România. CARANTINĂ și AUTOIZOLARE. La nivel național se află în carantină 22 persoane, pentru alte 12.619 de persoane fiind dispusă măsura auto-izolării la domiciliu.

CORONAVIRUS în România. Până la această oră (vineri, 6 martie - n.red.) au fost prelevate și analizate 734 probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 (coronavirus) ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 726 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.

CRONOLOGIE CORONAVIRUS în România. Cazuri confirmate OFICIAL 

1. Primul caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România pe 26 februarie 2020. Este vorba de un tânăr de 25 de ani din Gorj, care intrase în contact cu un italian bolnav care fusese câteva zile în România. Tânărul a fost internat la Institutul „Matei Balș” din Capitală în noaptea de 26 februarie spre 27 februarie 2020 și a fost declarat vindecat pe 29 februarie 2020.

CORONAVIRUS în România. Tânărul din comuna Prigoria, jud. Gorj, a intrat în contact cu italianul de 71 de ani, identificat cu noul virus la întoarcerea în Peninsulă. Gorjeanul a fost externat după o săptămână, pe 3 martie 2020, după ce două teste au arătat că acesta nu mai are virusul. Cele două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore unul de celălalt.

Primul caz confirmat în Gorj a dus la demiterea șefei DSP, care nu a făcut corect ancheta epidemiologică și a transmis date false Ministerului Sănătății.  

Următoarele două cazuri de infectare cu coronavirus în țara noastră au fost confirmate pe 28 februarie 2020.  Ambele persoane au călătorit în Italia.

2. Al doilea caz a fost confirmat pe 28 februarie 2020. A fost primul caz de coronavirus de la Timișoara. Este vorba despre o femeie de 38 de ani din Timișoara care a venit cu avionul, din Italia, dar nu din zonele considerate cu risc. 

Ea a fost pe 17 februarie 2020 la Bergamo, iar pe 25 februarie 2020 a avut stare general alterată.

CORONAVIRUS în România. La o săptămână după călătorie, a început să tușească și s-a prezentat la spital. După ce testul pentru coronavirus a fost pozitiv, ea a fost internată, iar rudele, prietenii, călătorii din avionul cu care a venit acasă și însoțitori de bord au fost testați și ei.

Pe 27 februarie 2020 s-a prezentat la medic în România, a fost plasată în izolare la domiciliu, iar pe 28 februarie 2020 testul ei pentru coronavirus a ieși pozitiv.

După internarea la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara, a fost declarată vindecată pe 5 martie 2020, după ce două teste efectuate la intervale de 24 de ore au avut rezultat negativ. 

3. Al treilea caz a fost confirmat pe 28 februarie 2020 și este al unui bărbat de 45 de ani din Maramureș, care a călătorit în Italia, dar nu în zonele considerate cu risc. Acesta a revenit din Italia în țară pe 25 februarie 2020. A fost internat la spital in Cluj.

CORONAVIRUS în România. Bărbatul de 45 de ani s-a prezentat la medic și în Italia, însă a primit tratament pentru simptomele unei infecții respiratorii și a fost lăsat să plece acasă. În România, s-a prezentat din nou la medic, din cauză că avea febră, și în cele din urmă a fost testat pentru coronavirus. A fost internat la terapie intensivă la Cluj-Napoca, după ce a suferit pe 27 februarie 2020 de insuficiență respiratorie. Starea lui este în curs de ameliorare.

4. Al patrulea caz de infectare cu coronavirus din România a fost confirmat pe 3 martie 2020 la Timișoara. Este vorba despre un bărbat de 47 de ani, care a călătorit în același avion cu femeia de 38 de ani din Timișoara (al doilea caz confirmat în România) diagnosticată pe 28 februarie. A fost declarat vindecat pe 5 martie 2020, după ce două teste efectuate la intervale de 24 de ore au avut rezultat negativ.

5. Pe 4 martie 2020, a fost confirmat al cincilea caz de infectare cu coronavirus în România . Este vorba despre un adolescent de 16 ani, nepotul bărbatului de 47 de ani diagnosticat pe 3 martie 2020 cu infecție cu coronavirus. A fost internat la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara. Starea de sănătate este bună, neavând simptome.

A fost la școală mai multe zile fără să știe că este bolnav si a intrat în contact cu mai mulți colegi. Autoritățile au deschis o anchetă. Direcția de Sănătate Publică Timiș a anunțat că toți colegii de clasă ai băiatului vor fi izolați la domiciliu, iar cursurile clasei vor fi suspendate.

6. Un al șaselea caz de infectare cu coronavirus a fost confirmat în România tot pe 4 martie. Un bărbat de 71 de ani din Suceava, care s-a întors din Lombardia, Italia, în data de 28 februarie 2020 și se afla în autoizolare. Bărbatul, diagnosticat cu boala Hodgkin (un cancer al sistemului limfatic), fusese la tratament în Italia.

Pe 2 martie 2020, bărbatul s-a prezentat la Spitalul Județean de Urgență Suceava, la secția de boli infecțioase cu febră și frison unde a rămas internat. Pacientului i s-au recoltat probe, inclusiv pentru testul pentru noul coronavirus, al cărui rezultat a ieșit pozitiv. A fost declanșată ulterior ancheta epidemiologică la Suceava pentru stabilirea contacților.

Bărbatul a fost transferat de la Suceava la Spitalul de boli infecțioase din Iași. Potrivit medicilor din Iași, bărbatul prezenta pe 5 martie 2020 simptome ale unei gripe mai ușoare.

7. Al șaptelea caz de coronavirus din România este o tânără din Timișoara, colegă de clasă a tânărului de 16 ani confirmat pozitiv pe 4 martie 2020. Tânăra din Timișoara a fost confirmată pozitiv cu coronavirus pe 5 martie 2020. A fost transferată la spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.  Starea de sănătate este bună, neavând simptome.

CORONAVIRUS în România. În urma testelor realizate la Timișoara, asupra persoanelor cu care a intrat în contact tânărul de 16 ani, infectat cu noul coronavirus, a fost depistat un nou caz pozitiv. Concret, este vorba despre o colegă a adolescentului, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Celelalte 25 de persoane care au intrat în contact cu tânărul de 16 ani, au fost depistate negativ. Persoanele vor rămâne în continuare în izolare la domiciliu pentru o perioadă de 14 zile, conform măsurilor dispuse pe 4 martie 2020.

8. Al optulea caz de infecție cu noul coronavirus a fost confirmat pe 6 martie 2020, la un bărbat de 51 ani din Olt, care s-a întors din Italia. El a călătorit spre țară în același autocar cu bărbatul de 71 de ani din Suceava diagnosticat în urmă cu două zile, pe 4 martie 2020, cu coronavirus. Cei doi au fost în contact direct. 

Bărbatul nu prezintă simptome specifice, dar testele de laborator au confirmat infecția cu virusul. Din 29 februarie 2020, pacientul din Caracal se află în izolare la domiciliu, fiind contact direct al pacientului cu coronavirus din Suceava. A fost internat vineri, 6 martie 2020, la Spitalul de boli infecțioase din Craiova. 

CORONAVIRUS în România. Autoritățile anunțaseră inițial că ar fi vorba despre o femeie de 51 de ani din Olt, iar ulterior au comunicat că este vorba de fapt despre un bărbat.

9. Al nouălea caz de infectare cu COVID-19 din România a fost confirmat vineri, 6 martie, la un bărbat de 40 de ani din Hunedoara care a fost in Italia. Bărbatul a fost internat în seara zilei la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara și a fost declanșată ancheta epidemiologică pentru identificarea tuturor persoanelor cu care s-a aflat în contact.

Bărbatul se afla în izolare la domiciliu din 26 februarie 2020, când revenise în țară din Bergamo.  

CORONAVIRUS în România. Măsuri. Ministerul Sănătății a solicitat vineri, 6 martie 2020, spitalelor județene să demareze proceduri de licitații pentru achiziționarea a câte unui aparat Real Time PCR în vederea creșterii capacității de testare, care în acest moment este realizată în 6 centre (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Craiova).

CORONAVIRUS în România. Informare. Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19, despre modul în care se manifestă virusul, modalitățile de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă pot apela numărul TelVerde 0800 800 358. De asemenea, cetățenii români din străinătate pot solicita informații numărul de telefon +4021.320.20.20.

CRONOLOGIE CORONAVIRUS români în străinătate. Cazuri confirmate OFICIAL

CORONAVIRUS români în străinătate. Până la acest moment, din 13 februarie 2020 au fost confirmate cinci cazuri de infectare cu COVID-19 la români aflați în străinătate. 

1. Primul caz al unui român infectat cu coronavirus în străinătate a fost semnalat pe 13 februarie 2020 și confirmat de MAE o zi mai târziu. Este vorba de un bărbat de 41 de ani care se afla la bordul navei de croazieră „Diamond Princess”, acostată în apele Japoniei la sfârșitul lunii ianuarie 2020. Acesta a fost transferat pentru izolare și tratament la un spital japonez specializat din Tokyo. Bărbatul era angajat la bucătăria navei, este din Bascov, județul Argeș, și nu a mai fost în România de 14 ani. 

2. Al doilea român infectat cu coronavirus confirmat în afara granițelor României a fost tot pe nava „Diamond Princess”. Cazul a fost anunțat pe 19 februarie 2020. Ministerul de Externe a precizat atunci că la un al doilea român aflat la bordul navei de croazieră Diamond Princess, acostată în Japonia, a fost confirmată infectarea cu coronavirus. Este vorba de soția românului depistat cu COVID-19. Și ea face parte din personalul de la bordul navei de croazieră. Aceasta a fost și ea transportată la un spital din Tokyo.

Potrivit MAE, cei doi au avut simptome ușoare ale bolii.

Cei doi au fost declarați vindecați și trebuie să revină în țară, a anunțat Grupul de Comunicare Strategică pe 5 martie 2020.

Şase români care au fost pe vasul de croazieră „Diamond Princess”, blocat în portul japonez Yokohama, din cauza epidemiei de coronavirus, au ajuns pe 22 februarie 2020 în țară, fiind repatriați la cerere. Cetățenii români au fost aduși cu un avion militar, în condiții speciale. Au stat izolați, ținuți în carantină, timp de două săptămâni, într-un loc pe care autoritățile nu l-au dezvăluit. Cei șase români au părăsit carantina și au plecat acasă pe 6 martie 2020. 

3., 4., 5. Următoarele trei cazuri de infectare cu COVID-19 au fost semnalate în Italia, principalul focar de coronavirus din Europa. MAE a anunțat vineri, 6 martie 2020, că trei români din regiuni diferite din Italia au fost infectați cu noul virus. Bolnavii sunt din Treviso, Cremona și Bologna.

Înainte cu o zi, joi seară, pe 5 martie 2020, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat, joi seară, că un cetăţean român, rezident în Italia (Lombardia) este infectat cu coronavirus. Acesta prezenta simptome ușoare și se afla în auto-izolare la domiciliu. 

CORONAVIRUS români în străinătate. „Consulatul General al României la Trieste a fost informat de către autoritățile locale din provincia Treviso cu privire la confirmarea unui caz în regiune, persoana având dublă cetățenie, română și a Republicii Moldova. De asemenea, autoritățile locale de la Cremona au confirmat existența unui cetățean român depistat pozitiv în regiunea Lombardia, iar un al treilea caz, persoană cu dublă cetățenie româno-italiană, a fost confirmat în Bologna, în provincia Emilia-Romagna”, potrivit MAE.

Ambasada României la Roma, prin intermediul task force-ului constituit la nivelul misiunii diplomatice, precum și oficiile consulare române din Republica Italiană continuă demersurile specifice pentru obținerea unor informații suplimentare din partea autorităților italiene cu atribuții în gestionarea situației, potrivit MAE.

CORONAVIRUS români în străinătate. MAE reamintește că cetățenii români din străinătate care doresc să solicite informații despre modul în care se manifestă virusul COVID-19, modalități de prevenire a îmbolnăvirii și conduita preventivă, pot apela numărul +4021.320.20.20. Linia telefonică este destinată strict informării cetățenilor români și nu este un număr de urgență.

Evoluție CORONAVIRUS la nivel mondial. Bilanț OFICIAL al celor infectați cu virusul COVID-19 

CORONAVIRUS. Situatie globala la 6 martie 2020. Pana la 6 martie 2020, au fost inregistrate 3.488 de decese, majoritatea in China. Cazurile confirmate cu infectie cu coronavirus au ajuns la 101.931. De asemenea, erau raportate 57.350 de cazuri in care bolnavii s-au vindecat. 

CORONAVIRUS in lume. Bilant MORTI, 6 martie 2020. In China continentala au murit peste 3.000 de oameni, in Italia - 197, Iran - 124, Coreea de Sud - 42, SUA - 14, Franta - 9, Japonia - 6, Spania - 5, Irak - 3, cate doua in Hong Kong, Marea Britanie, Australia, cate unul in Olanda, Filipine,San Marino, Elvetia, Taiwan, Thailanda. 

CORONAVIRUS in lume. Bilant INFECTATI, 6 martie 2020. In China continentala erau infectati 80.651 de persoane, Coreea de Sud - 6.593, Iran - 4,747, Italia - 4,636, Germania - 670, Franta - 653, Japonia - 420, Spania - 400, SUA - 331, Elvetia - 214, Marea Britanie - 163, Singapore - 130, Olanda - 128, Belgia - 109, Norvegia - 108, Hong Kong - 107, Suedia - 101, Malaiezia - 83, Bahrain si Australia, cate 60, Kuweit - 58, Austria - 55, Canada - 49, Thailanda - 48, Taiwan - 45, Grecia - 45, Islanda - 43, Iraq - 40, India - 31, Emiratele Arabe Unite (EAU) - 29, Danemarca - 23, Liban - 22, San Marino si Israel - cate 21, Cehia si Irlanda - cate 18, Algeria - 17, cate 16 in Palestina, Oman, Vietnam  - 16, Finlanda si Egipt, cate 15, Rusia, Portugalia, Brazil, Ecuador - cate 13, Croatia - 11, Macao si Estonia, cate 10, Rimania 9, Qatar - 8, Slovenia - 7, Pakistan, Azerbaidjan , Belarus, Mexico - 6, Arabia Saudita, Filipine, Polonia, Noua Zeelanda, Indonezia, Senegal, Chile, Georgia, cate 4,  Macedonia de Nord si Saint Barthelemy, cu cate 3 cazuri confirmate, Argentina, Bosnia si Herzegovina, Republica Dominicana, Luxemburg , Maroc, Ungaria - cu cate doua.

CORONAVIRUS in lume. Bilant INFECTATI, 6 martie 2020. Cate un caz a fost confirmat pana acum in Lituania,  Cambodgia, Camerun, Monaco, Afghanistan, Slovacia, Peru, Togo, Armenia, Ucraina, Vatican, Africa de Sud, Liechtenstein, Insulele Feroe,  Costa Rica, Andorra, Gibraltar, Nigeria, Tunisia, Columbia, Butan, Nepal, Iordania, Libia, Letonia, Serbia, Sri Lanka.

Despre un numar de 696 de persoane nu se specifica nationalitatea, potrivit datelor publicate de către Johns Hopkins CSSE.

HARTA LA ZI a evolutiei epidemiei de CORONAVIRUS la nivel GLOBAL poate fi urmarita, in timp real: AICI