MENIU

Speculații îndrăznețe despre viitorul Casei Albe. După Flynn, urmează Trump?

După demisia consilierului pe probleme de securitate națională, Michael Flynn, se preconizează o altă „debarcare” forțată în cadrul staff-ului de la Casa Albă, conform analizei jurnalistului Eli Lake publicată în Bloomberg View.  

Autorul susține că există un război tacit în cadrul intelligence-ului american, iar recentul eveniment este o nouă mutare strategică pe tabla de șah a culiselor serviciilor și Casei Albe. Conflictul a survenit în urma punctelor de vedere antagoniste ale establishment-ului și noii administrații, care încă nu s-a acomodat complet în postura sa.

Scandalul politic în care a fost implicat Michael Flynn, consilierul pe probleme de securitate națională cu cel mai scurt mandat, arată că circumstanțele „acomodării” cu politica Rusiei sunt cu mult mai subtile și sensibile, ținând cont că poziția lui Flynn a fost aceea de filtru central al informațiilor de importanță majoră și de agent hotărâtor al modului în care ele sunt gestionate și dirijate. Dar, pe lângă acestea, confruntările intestine ale serviciilor americane sunt cu atât mai intricate.

Alte motiv ale conflictului au fost atitudinea lui Flynn, care s-a detașat pe parcurs de comunitatea intelligence - remarcându-se prin criticile drastice aduse în special șefilor serviciilor americane de informații - sau declarația lui din timpul Convenției Naționale Republicane, în care a spus că Hillary Clinton ar trebui trimisă la închisoare.

Autorul analizei subliniază asupra manierei intempestive a demisiei, după ce, pe parcursul unei zile întregi, Flynn s-a aflat în centrul activităților de la Casa Albă și în grațiile președintelui Trump. Situația este cu atât mai suspectă, lăsând să se înțeleagă faptul că oricând pot surveni alte „bombe” mediatice.

Tot Lake atrage atenția că debarcarea lui Flynn survine pe un anume șablon ce amintește de scurgerile de informații care au compromis-o pe Hillary Clinton pe parcursul campaniei electorale.

Jurnalistul american susține că „este posibil ca Flynn să aibă mai multe legături cu Rusia, pe care le-a ascuns publicului și colegilor. De asemenea, mai este posibil ca un grup de angajați din sistemele de securitate, sau făcând parte din fosta administrație Obama, să furnizeze informații atent selecționate și extrem de sensibile, pentru a submina actuala guvernare.”

Prin demisia sa, în calitate de apropiat al lui Donald Trump, președintele american pierde unul dintre cei mai importanți și fideli pioni ai structurii de conducere.

Eli Lake conchide printr-o previziune sumbră: ”Primul a fost Flynn, următoarea va fi Kellyanne Conway, apoi vor urma Steve Bannon și Reince Priebus.”

Întreaga investigație pare un joc de domino al cărei ultimă piesă este chiar reședintele Donald Trump.