MENIU

Se întâmplă sub ochii lui Grindeanu. Constructor din Italia, câștigător a treia oară la licitația pentru Autostrada București-Nord

Foto arhivă

Asocierea Impresa Pizzarotti – Retter câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția lotului 1 din secțiunea nord a autostrăzii A0 Centura București. 

Declanșată în iunie 2019, pe vremea când în fruntea Ministerului Transporturilor se regăsea Răzvan Cuc (PSD), licitația pentru proiectarea și execuția lotului 1 al Autostrăzii A0 Centura București Nord nu este finalizată nici în ziua de astăzi, la mai bine de trei ani.

În aprilie 2021, la aproape doi ani de la publicarea pe SEAP a anunțului, CNAIR a desemnat câștigătorul licitației pentru cei 17,5 km de autostradă. Este vorba de firma Nurol Insaat din Turcia. Decizia a fost imediat atacată în instanță de italienii de la Impresa Pizzarotti, care aveau să aibă câștig de cauză, responsabilii din CNAIR fiind nevoiți să reevalueze ofertele.

Pe 21 octombrie 2021, firma Impresa Pizzarotti a fost stabilită câștigătoare, însă procedura a fost din nou contestată în instanță, CNAIR fiind din nou obligată la reevaluarea ofertelor, scrie mainnews.ro

Zece luni mai târziu, pe 9 august 2022, compania de drumuri a desemnat din nou firma din Italia câștigătoarea licitației, însă nici de această dată nu a putut încheia contractul, după ce o contestație depusă de grecii de la Intrakat a fost admisă.

După ce a reevaluat din nou ofertele, CNAIR a desemnat marți, pentru a treia oară, Asocierea Pizzarotti – Retter câștigătoarea licitației pentru proiectarea și execuția lotului 1 al Autostrăzii București-Nord. Valoarea ofertei este de 815 milioane lei fără TVA, finanțarea contractului fiind asigurată din fonduri europene nerambursabile și bugetul de stat.

Termenul de predare al lucrării este de 34 de luni, din care 12 luni perioada de proiectare și 22 de luni perioada de execuție a lucrărilor. Garanția ofertată de Pizzarotti este de 10 ani.

Un constructor cu reputație proastă în România

Dacă este vorbim despre mari lucrări de infrastructură întârziat, inevitabil vom merge cu mintea la lotul 1 al autostrăzii A10 Sebeș – Turda. Pentru această porțiune de șosea de mare viteză CNAIR a încheiat în noiembrie 2014 un contract de proiectare și execuție cu Impresa Pizzarotti. Conform înțelegerii, autostrada ar fi trebuit predată „la cheie” de constructor în termen de 22 de luni.

Mobilizarea în teren a fost extrem de slabă, cu excepția zilelor în care șantierul era vizitat de șefii de la drumuri, însoțiți de alaiul de jurnaliști. În loc să finalizeze lucrările până în septembrie 2016, așa cum se angajaseră prin contract, italienii s-au folosit de toate tertipurile legale pentru a nu fi penalizați. Ba mai mult, aceștia au condiționat continuarea lucrărilor de achitarea datoriilor pe care statul le avea față de ei în urma unui litigiu privind un sector de autostrada din A3.

Așa s-a ajuns că deschiderea circulației, pe 14,8 km din cei 17 km, cu restricții de viteză, a avut loc abia în decembrie 2020, cu doar câteva zile înainte alegerile parlamentare. Pe 29 iunie 2021 Pizzarotti a deschis nodul Sebeș în integralitate.

Firma italiană nu se dezminte nici pe șantierul Autostrăzii Ploiești – Buzău, unde ar trebui să realizeze cei 21 km ai lotului 1. Cu toate că primit undă verde pentru începerea lucrărilor încă din luna august iar termenul de execuție este extrem de strâns – 1 an și 8 luni -, în condițiile în care proiectul este finanțat prin PNRR, Pizzarotti înregistrează un avans de puțin peste 1%.