MENIU

Sărbătoare 30 martie 2020 - Ce sfânt e pomenit azi în bisericile din România

Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula

Sărbătoare 30 martie 2020 - Astăzi se pomenește un sfânt important în bisericile de la noi din țară.

Ortodoxe
Sf. Cuv. Ioan Scărarul; Sf. Euvula, mama Sf. Pantelimon (Pomenirea morţilor)

Greco-catolice
Sf. cuv. Ioan Scărarul

Romano-catolice
Ss. Ioan Climac (Scărarul), abate; Leonard Murialdo, pr.


Sfântul Cuvios Ioan Scărarul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 30 martie şi în duminica a IV-a a Postului Mare.

La vârsta de 16 ani a fost primit la Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Muntele Sinai. La 20 ani a fost călugărit de stareţul şi părintele său duhovnicesc Martirie.

După încă 19 ani petrecuţi sub îndrumarea părintelui său, Sfântul Cuvios Ioan Scărarul a petrecut alţi 21 de ani în pustnicie, la mica distanţă de mănăstire, pustiul Tola devenind casa sa.

Sfântul Ioan a fost rugat în urma acestor zeci de ani de vieţuire monahală să primească a fi egumen al Mănăstirii din Sinai.

A avut de înfruntat multe ispite, unele venind chiar de la fraţii săi din mănăstire, care l-au acuzat că vorbeşte prea mult, pentru a fi lăudat de oameni. Din acest motiv, Sfântul Ioan şi-a impus un an de tăcere absolută, revenind la cuvântările sale alese numai după îndelungate stăruinţe ale obştii din Sinai şi ale altor credincioşi creştini care-l cunoşteau.

Sfântul Cuvios Ioan este autorul volumului "Scara dumnezeiescului urcuş", una din lucrările cele mai importante şi mai cunoscute, folosită în Biserică pentru povăţuirea credincioşilor spre curăţarea de patimi pentru mântuirea sufletului.

"Scara dumnezeiescului urcuş", aflată şi în volumul IX din Filocalia românească, a fost scrisă de Sfântul Ioan pentru monahi, fiind alcătuită din 30 de "Trepte" (capitole).

Despre locul şi neamul în care s-a născut Sfântul Ioan Scărarul nu se aminteşte nimic în lucrare care relatează viaţa sa. Dar se spune că Sfântul Ioan Scărarul a fost fiul Sfântului Cuvios Xenofont şi al soţiei sale Maria.

Aceşti părinţi i-au trimis pe fii lor Arcadie şi Ioan în Fenicia, la învăţătură, dar naufragiind vasul pe care erau îmbarcaţi, cei doi au ajuns în Palestina, unde, drept mulţumită lui Dumnezeu că i-a scăpat de înec, s-au făcut călugări în Ierusalim. 

Mai multe articole despre: