MENIU

România, raiul mașinilor second-hand

Masini

Piaţa maşinilor second hand din import a avut cel mai bun semestru din ultimii şapte ani, numărul unităţilor tranzacţionate depăşind 135.700, în creştere cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor site-ului de anunţuri Autovit.ro.

Toate cele trei categorii ale pieţei auto, mai exact maşinile noi, cele la mâna a doua din import şi reînmatriculările, au înregistrat în prima jumătate a lui 2016  creşter,i însă cu evoluţii diferite.

Piaţa maşinilor noi a avut un semestru mai bun decât în 2015, însă luna iunie a fost ”dezastruoasă, înmatriculările fiind cu 36% sub cele din iunie anul trecut”, se arată în analiza Autovit. Explicaţia este legată de faptul că programul Rabla a fost disponibil pentru persoanele fizice la final de iunie, mai târziu faţă de anii precedenţi.

“Conform estimărilor, piaţa autoturismelor noi are posibilitatea să încheie 2016 în creştere cu 10% faţă de 2015, mai ales că în această a doua jumătate de an o contribuţie semnificativă va avea şi programul Rabla cu peste 17.000 de unităţi”, a declarat directorul de vânzări al Autovit.ro,  Cristian Cojocaru.

Întârzierea programului Rabla se reflectă mai ales în înmatriculările mărcii Dacia, care în fiecare an a avut cele mai mari vânzări în program. Deşi piaţa totală a crescut, Dacia a avut înmatriculări cu 14% mai mici, iar în iunie cu 68% mai mici decât în luna similară din 2015, când Rabla era în desfăşurare.

Pentru piaţa maşinilor second-hand din import, prima jumătate a acestui an adus o creştere 21%. ”A fost cel mai bun prim semestru din 2009 până în prezent, iar în cele mai bune luni (martie şi iunie) s-au depăşit 24.000 de unităţi. Dacă tendinţa continuă, piaţa poate depăşi 250.000 de unităţi”, notează raportul citat de News.ro.

La reînmatriculări, unde cifrele sunt de obicei constante, Cristian Cojocaru estimează un număr de 220.000 de unităţi înscrise până la final de an, ridicând astfel nivelul piaţei de masini rulate tranzacţionate intern la 470.000. În primele şase luni din 2016,  creşterea a fost de 5%, însă s-a înregistrat cea mai mare cifră a înmatriculărilor din 2012 până în prezent.

Mai multe articole despre:
null