MENIU

Reciful de corali din Seychelles ar putea fi salvat. Ce soluție a fost găsită?

Grădinarii de corali. Un ONG din Seychelles încearcă să salveze de la moarte reciful din zonă. Deocamdată pare să reuşească să menţină echilibrul, dar avertizează că nu poate fi vorba despre o soluţie pe termen lung şi că lumea întreagă trebuie să ia măsuri împotriva schimbărilor climatice. 

Reciful din jurul Seychelles, în Oceanul indian, s-a transformat într-un adevărat cimitir de corali. Aceştia s-au albit, din cauza creşterii temperaturii apei, provocată de încălzirea globală. Moartea recifului înseamnă şi moartea peştilor din zonă, deci un dezastru ecologic. 

"Acesta este un recif care s-a confruntat cu două valuri de albire în ultimele decenii. Unul în 1998 şi altul în 2016. Ambele au provocat o rată de mortalitate importantă în rândul coralilor, ceea ce a dus la degradarea recifului. Este îngrozitor să-ți imaginezi că acest lucru se întâmplă şi în multe alte recifuri din lume. Nu este vorba doar despre ce vedem aici.", spune Chloe Shute, ONG-ul Nature Seychelles.

Însă un grup de specialişti a găsit o metodă inovativă pentru a încerca să salveze, pe cât posibil, reciful. Crește fragmente de corali pe funii agăţate în ocean, după care le plantează pe fundul apei. Deocamdată, această improvizaţie pare să dea roade, dar experţii avertizează că este doar o soluţie temporară. 


"Ceea ce încercăm să facem este să menţinem funcţia ecosistemului până când lumea se organizează, iar corporaţiile globale şi guvernele încep să facă, într-adevăr, schimbările necesare pentru a combate cu adevărat schimbarea climatică.", spune Paul Antsey, ONG-ul Nature Seychelles.

Oamenii de ştiinţă au avertizat că, dacă lumea continuă pe drumul actual, până în 2050 planeta va rămâne fără corali. 

Mai multe articole despre:
Seychelles recif de corali