MENIU

Război în Ucraina, ziua 116: Comandanţi ai batalionului ucrainean, luaţi prizonieri la Mariupol, au fost transferaţi în închisoare

Razboi Ucraina

Războiul din Ucraina a intrat în cea de 116, iar analize occidentale invocă tot mai frecvent că Rusia a preluat inițiativa și este greu de crezut că Ucraina mai poate întoarce situția în favoarea sa. Armata rusă are din nou în obiectiv Harkov-ul, al dolea oraș ca mărime al Ucrainei. Chiar șeful NATO a afirmat că atacurile rusești s-au intensificat după ce Uniunea Europeană a recomandat ca Ucraina să devină candidată la aderarea la blocul comunitar. 

UPDATE 00:00 - Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat duminică seara că se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice atacurile asupra Ucrainei în timp ce Kievul aşteaptă o decizie a Uniunii Europene aceasta săptămâna privind acordarea statutului de ţară candidată.

UPDATE 23:00 - Comandantul unui batalion al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleg Kutsin, a fost ucis pe frontul de est, anunță duminică seara primarul orașului Ivano-Frankivsk, Ruslan Martsinkiv, potrivit presei ucrainene.

UPDATE 21:30 - Mai mulţi comandanţi ai batalionului ucrainean Azov care au fost luaţi prizonieri la Mariupol au fost transferaţi în închisoarea Lefortovo din Moscova, a declarat duminică agenţiei TASS o sursă judiciară rusă.

Nu au fost dezvăluite numele acestor comandanţi, dar conform unor relatări anterioare Sviatoslav Palamar (zis şi Kalina), unul dintre comandanţii secunzi ai batalionului Azov, şi Serghei Volinski (zis şi Volina), comandant al Brigăzii 36 a armatei ucrainene, fuseseră transferaţi în Rusia pentru a fi investigaţi.

UPDATE 21:00 - Occidentul trebuie să se pregătească să continue să sprijine Ucraina într-un război care poate dura ani de zile, a avertizat șeful NATO. Secretarul general Jens Stoltenberg a spus că costurile războiului sunt mari, dar prețul de a lăsa Moscova să-și atingă obiectivele militare este și mai mare.

UPDATE 19:00 - Parlamentul ucrainean a adoptat duminică o lege care interzice difuzarea la radio şi TV, precum şi interpretarea în spaţiul public a muzicii artiştilor ruşi, relatează agenţiile EFE şi DPA.

De o excepţie vor beneficia artiştii care au condamnat public invazia Rusiei. Va fi astfel creată o „listă albă" cu artiştii care s-au delimitat de Kremlin, listă ce va fi gestionată de Consiliul Naţional de Securitate şi Apărare şi va fi publică.

„Produsele muzicale ale statului agresor pot influenţa sentimentele separatiste în rândul populaţiei", motivează în fundamentarea actului normativ parlamentarii ucraineni. "Muzica rusească poate face mai atractivă adoptarea unei identităţi ruseşti menite să slăbească statul ucrainean", mai susţin aceştia.

UPDATE 17:00 - Surse ucrainene au semnalat duminică o situaţie \"\"destul de complicată\"\" în regiunea Harkov din nordul Ucrainei, de unde trupele ruse fuseseră împinse în retragere, dar acum au reluat ofensiva.

Potrivit lui Vadim Denisenko, un consilier al ministrului ucrainean de interne, citat de agenţia EFE, trupele ruse încearcă să recâştige teren în zona oraşului Harkov, al doilea ca mărime al Ucrainei după capitala Kiev şi care situat aproape de frontiera cu Rusia.

UDATE 14:00 - Admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană este cu adevărat posibilă abia până la jumătatea secolului, iar până în acest moment asociația însăși ar putea să dispară a spus Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

„Dacă UE va dispărea până la ora asta? E înfricoșător să te gândești ce scandal va fi, pentru că ce sacrificii s-au făcut pe altarul aderării la UE și ce înșelăciune a așteptărilor nefericiților Ucraineni?”.

UPDATE 12:00 - Armata rusă va încerca din nou să avanseze și să cucerească Harkovul, oraș unde a suferit o "înfrângere uluitoare" în primele săptămâni de război. De această dată, situația la nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina, este destul de dificilă pentru ucraineni, după cum a declarat, duminică, un oficial de la Kiev.

UPDATE 10:00 - 2 comandanți ai luptătorilor care au apărat uzina siderurgică Azovstal din portul Mariupol au fost transferați în Rusia pentru investigații, a transmis agenția de stat TASS.

UPDATE 7:00 Războiul ar putea foarte mult, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg: ”Trebuie să ne pregătim pentru faptul că ar putea dura ani de zile. Nu trebuie să renunțăm la susținerea Ucrainei", a declarat el.

UPDATE 6:00 Pe măsură ce războiul se îndreaptă spre pragul de 4 luni, devine dureros de evident că şansele sunt în favoarea Rusiei, se arată într-o analiză publicată de publicația de analize 1945.

Din punct de vedere militar, nu există nicio cale raţională prin care Ucraina să poată câştiga vreodată războiul. Fără o corecţie a cursului - şi înca una rapidă - Kievul ar putea să nu mai fie în siguranţă.

SÂMBĂTĂ Aliaţii Ucrainei trebuie să sprijine Kievul ferm şi pentru o lungă perioadă de timp dacă nu vor să vadă "agresiunea" triumfând în Europa cum nu s-a mai întâmplat de la Al Doilea Război Mondial, a estimat sâmbătă premierul britanic, Boris Johnson.