MENIU

Procurorul general: "Consultarea Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei este obligatorie"

Procurorul general, atac dur la legile justiţiei: Ministerul Public nu va abdica de la independenţă

"Consultarea Comisiei de la Veneția pe legile justiției este obligatorie, fără niciun dubiu!" Afirmația îi aparține procurorului general, Augustin Lazăr. Magistratul explică, însă de ce parlamentării nu țin cont de asta.

"Nu există, evident, niciun interes din partea celor care vor să promoveze în grabă legile justiției pentru că ar dura o perioadă de timp și le-ar strica planurile!", a susținut Lazăr, într-o declarație difuzată în premieră la Realitatea TV.

În cea mai vehementă reacție de până acum, Procurorul General spune că pregătește contra-atacul.

"E evident că noi suntem îngrijoraţi, Ministerul public e îngrijorat şi societatea civilă văd că este îngrijorată de tot ce se întâmplă. Suntem hotărâţi să ne păstrăm statulul pe care îl avem şi să ne apărăm atributul de independenţă pe care magistraţii, procurorii l-au obţinut până acum", a declarat Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr, procurorul general al României, susţine că "Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate. Independența conferită de Constituția României se apără cu demnitate, fermitate și prin instrumente juridice puse la dispoziție de lege". Reacţia vine după ce, cu 12 voturi "pentru" și 5 voturi "împotrivă", majoritatea PSD-ALDE-UDMR din Comisia specială condusă de Florin Iordache a aprobat modificarea Legii nr. 304/2004 în sensul înființării unei secții speciale care să-i investigheze pe magistrați, dar și toate cazurile în care ar fi implicați.

 

"Există o legătură clară între statul de drept și independența procurorilor. Ne referim la independența procurorilor pentru că doar astfel, infracțiuni grave pot să fie trimise în judecată, adică judecătorii să aibă posibilitatea de a se pronunța asupra vinovăției sau inocenței inculpaților.

A hărțui procurorii, a-i pune într-o stare defensivă, a-i amenința cu răspunderi juridice disproporționate față de eventualele greșeli profesionale făcute, a asimila ipso facto o decizie judecătorească de achitare a unui inculpat cu o culpă profesională, a transforma parchetul într-o verigă slabă aflată între poliție și instanțe judecătorești, a supune procurorii controlului unui organism executiv, eminamente politic, așa cum este Ministerul Justiției, condus de un ministru al justiției numit politic și cu agendă politică înseamnă, pe scurt, a încălca de o manieră gravă principii fundamentale ale statului de drept.

Statul de drept se bazează pe principiul supremației legii, dar el presupune și ideea de responsabilitate, morală, etică, politică, juridică. Responsabilitatea nu înseamnă doar răspundere ci mai mult, o atitudine de implicare în stabilirea unui cadru instituțional în care subiecții de drept constituțional să acționeze conștient, pentru binele comun, să își asume deciziile luate și să dea dovadă de respect pentru cetățenii pe care îi guvernează. Responsabilitatea înseamnă bună guvernare.

Buna guvernare reprezintă în egală măsură o garanție a conturării cadrului juridic adecvat pentru ca infractorii să răspundă pentru faptele penale comise, de la cele mai puțin grave și până la cele extrem de grave. Instituția statului român care trebuie să asigure judecătorilor posibilitatea de a se pronunța asupra vinovăției infractorilor este, fără îndoială, Ministerul Public, adică totalitatea procurorilor din România.

Ministerul Public nu este un minister în sensul executiv al termenului; el este alcătuit din procurori, care își exercită, conștient și hotărât atribuțiile constituționale, în baza unei vocații, în baza unui mandat al societății, iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuțiile lor, procurorii români reprezintă interesul public, reprezintă societatea, nu reprezintă interese partizane și refuză controlul politic", arată procurorul general.

"Procedând astfel, Ministerul Public își va asuma independența de care trebuie să beneficieze potrivit Constituției României, precum și documentelor internaționale, unele dintre ele devenite prin ratificare parte a dreptului intern, în conformitate cu dispozițiile art. 11 din Constituția României.

Răspundem astfel, tuturor întrebărilor opiniei publice, tentativelor unor puteri ale statului, de a lipsi procurorii români de independență, pe căi dubioase, prin proiecte și proceduri parlamentare viciate ori prin manopere dolosive puse la cale în cercuri politice cu interese împotriva înfăptuirii justiției penale, că Ministerul Public nu va abdica nici de la independență și nici de la fermitate.

Independența conferită de Constituția României se apără cu demnitate, fermitate și prin instrumente juridice puse la dispoziție de lege!", arată Augustin Lazăr în mesajul public.

Circul continuă. Comisia Iordache, vot favorabil pentru secția specială dedicată magistraților

Mai multe articole despre:
Procurorul general