MENIU

Descoperirea despre plastic care a creat panică în lumea oamenilor de știință

Plasticul este un material pe care îl folosim la tot pasul, dar care afectează planeta în moduri în care nici nu ne-am putea imagina. Mai nou, cercetătorii au descoperit alt mod în care acest material distruge Planeta încet dar sigur.

Oamenii de știință de la University of Hawaii, Manoa Center for Microbial Oceanography, trag un semnal de alarmă aspura unui alt mod în care plasticul afectează planeta. Mai exact, deșeurile din acest material eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră, printre care se numără metanul și etilena.

Motivul pentru care ar trebui să renunțăm neapărat la plastic

Dintre toate cele șapte tipuri de plastic testate: policarbonat, acrilic, polipropilenă, polietilenă tereftalată, polistiren, polietilenă cu densitate mare (HDPE) și polietilenă cu densitate scăzută (LDPE), cel mai periculos este polietilena cu densitatea scăzută.

„Am descoperit că LDPE, polietilena cu densitate scăzută, e plasticul care produce cele mai multe gaze cu efect de seră", a declarat Sarah-Jeanne Royer, autoarea principală a studiului.

În plus, LDPE este cel mai folosit tip de plastic, deoarece este și cel mai ieftin. Acesta se găsește aproape în toate obiectele - în folia alementară, în sticlele de plastic, dar și în topoganele pentru copii.

Ca să îți faci o idee, în anul 2018 cererea globală pentru rășini polietilenice a fost de 99,6 milioane de tone, conform unui raprot al companiei Freedonia Group. De asemnea, aceasta a crescut cu patru procente spre deosebire de anul 2017.

„Am efectuat și teste cu dioxid de carbon și am descoperit că și acesta e produs în timpul descompunerii", arată Royer, care susține că acest gaz va fi subiectul unui studiu separat.

Plasticul a început să fie produs în urmă cu doar 60 de ani. De atunci, el a fost utilizat în aproape orice domeniu, dar a ajuns să ne și polueze mediul înconurător. Aproximativ 80% din tot plasticul produs până acum se află aruncat în natură, în oceane, în păduri, în râuri etc.

Sursa

Mai multe articole despre:
poluare mediu ştiinţă plastic