MENIU

Primele date oficiale despre buget. Dragu: "Creșterile salariale, acordate dintr-o singură tranșă"

Ministrul Finanțelor Publice, Anca Paliu Dragu, a anunțat, în cadrul unei conferințe de presă la Guvern, primele date oficiale despre bugetul pe 2016, care va fi publicat vineri seară pe site-ul ministerului. Documentul cuprinde toate majorările salariale aprobate până acum, adică 25 de procente pentru medici şi profesori şi 10% pentru ceilalţi bugetari. Creșterile salariale vor fi acordate dintr-o singură tranșă, a anunțat ministrul de Finanțe la finalul ședinței. Şi pensionarii primesc 5% în plus în 2016, potrivit Realitatea TV.

"Cheltuielile, la estimare, s-au avut în vedere măsurile care au fost adoptate atât de către Parlament, cât  și Guvern în 2015 și care au ca efect în 2016 majorarea cheltuielilor bugetare cu 13 miliarde de lei. Vizavi de acest cadru macroeconomic și bugetul care s-a întocmit pe baza acestuia estimăm câteva posibile evoluții cu impact pozitiv în cursul 2016: încasări peste nivelul programat deoarece pentru unele măsuri, cuprinse în buget, am estimat venituri de o maniera prudentă, veniturile bugetare suplimentare din efectele economice de runda a doua. Aceste efecte nu au fost luate în considerare la proiecția veniturilor tocmai pentru a asigura o prudență în această estimare; accelerea investițiilor private, inclusiv a celor străine directe, care ar putea să decurgă din acest cadru fiscal stabil; alt efect pozitiv ar fi creșterea consumului privat peste nivelul prognozat, precum și aceelerarea ritmului de creștere și redresare economică în statele membre UE.

Este corect să vorbim și despre posibile evoluții negative. Aș aminti riscurile geopolitice care ar putea afecta atât cheltuielile, cât și veniturile bugetului general consolidat. Un alt risc ar fi intern, de ordin legislativ, și mă gândesc la posibile suplimentări de cheltuieli sau diminuări de venituri care ar afecta bugetul și costul finanțării deficitului bugetar. Ca riscuri externe: o încetinire de redresare a creșterii economice în statele membre UE și un altul, intern, ar putea decurge dintr-o amânare a reformelor structurale ale actualului guvern.

În ceea ce privește investițiile, acestea înregistrează o creștere, ajungând la 5,1 % din PIB față de 4,7 estimat pentru 2015. Cheltuielile de asistență socială sunt aproximativ constante. Cheltuielile de investiții: creșterea față de preliminatul din 2015 de la 4,7 la 5,1% din PIB corespunde unor cifre nominale de 37,7 miliarde de lei comparativ cu 33 miliarde, estimate pentru 2015.

Alte categorii de cheltuieli din buget: cu sănătatea avem o creștere de 3,1 miliarde de lei atât la minister, cât și la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Avem o creștere pentru educație cu 9,6% față de 2015 și o creștere semnificativă pe zona de cercetare și dezvoltare cu 23%", a spus Anca Dragu. 

"Deficitul pentru anul următor îl estimăm la 2.95% din PIB", a mai spus ministrul Finanțelor.

Întrebată ce sumă va fi alocată Ministerului Transporturilor, Dragu a răspuns că datele pe fiecare minister în parte vor fi precizate la finele săptămânii.

 

Ce conţine proiectul de buget pe anul 2016. Măsurile pe care vrea să le adopte Guvernul Cioloş

 

 

 

Premierul Dacian Cioloș anunța, marți, că, în conturarea proiectului bugetului pe anul 2016, se va ține cont de modificările Codului fiscal, aprobate de către Parlament.

"Am spus public că avem intenția să construim bugetul în așa fel încât să ținem cont de ceea ce a decis Parlamentul deja atât în ce privește Codul fiscal, cât și măririle salariale, dar să și facem anumite rearanjări ale bugetului atât în interiorul ministerelor, pentru a putea prioritiza proiectele pe care Guvernul și le propune în programul de guvernare și în planul de acțiuni sectoriale cu care o să venim în Parlament odată cu bugetul, și, în același timp, să punem accentul pe câteva priorități legate de investiții, de educație și de sănătate", a explicat premierul.
 
Principalele măsuri fiscale care vor intra în vigoare anul viitor se referă la reducerea cotei standard de TVA de la 24% la 20%, diminuarea impozitelor pe dividende de la 16% la 5%, schimbarea impozitării microîntreprinderilor și scutirea de la plata impozitului pe profit pentru învățământului preuniversitar.