MENIU

Petrolul, din nou în picaj, după saltul spectaculos din ultimele zile

Preţul petrolului s-a prăbuşit, luni, cu până la 4%, după ce părea că-şi revine încetul cu încetul la sfârşitul săptămânii trecute.

Preţul petrolului s-a prăbuşit, luni, cu până la 4%, după ce vineri cotaţiile recuperaseră 10 procente faţă de minimul ultimilor 13 ani.

Tendinţa descendentă accelerată din ultimele 18 luni a înviat imediat ce echilibrul fundamental dintre cerere şi ofertă a luat din nou prim-planul în atenţia pieţei, după două zile de repaos nesperat, conferit de acoperirea poziţiilor scurte de către speculatori şi de valul de frig care a lovit nord-estul SUA şi estul Europei.

Luni, Irakul a anunţat producţie record de petrol în decembrie, la doar câteva zile după ce Iranul, proaspăt ieşit de sub incidenţa sancţiunilor economice impuse în ultimii ani de SUA şi UE pentru descurajarea programului nuclear, şi-a făcut clară intenţia de a redeveni exportatorul numărul 2 în OPEC.

Astfel, preţul petrolului Brent a scăzut luni cu până la 4%, la un minim de 30,72 dolari pe baril. Cotaţia de referinţă la nivel mondial crescuse spectaculos joi şi vineri, după ce a atins, miercuri, 27 de dolari pe baril, cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, scrie Economica.net.

Mai multe articole despre:
petrol preţul petrolului