MENIU

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț. Moisă: Sectorul auto, unul vital din care vom câștiga

Europarlamentarul PSD, Sorin Moisă, reprezentantul României în Comisia de Comerț Internațional a Parlamentului European, a vorbit, miercuri, la Realitatea TV, despre Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii între SUA și UE, la care se lucrează din 2013, în contextul în care, vineri, la București, va avea loc o conferință unde se vor afla cei care negociază pentru Europa pentru a afla exact nevoile României, ce pierde și ce câștigă în baza acestui tratat. Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii - See more at: http://www.dcnews.ro/ana-birchall-parteneriatul-transatlantic-pentru-comert-si-investitii-trebuie-sa-aiba-un-impact-pozitiv-pentru-stimularea-cresterii-economice-la-nivel-european_476669.html#sthash.QGqMU5ds.dpuf

"Este o conferință pe care o organizez din calitatea mea de europarlamentar (...) Conferința de vineri este momentul în care cine ne reprezintă, Comisia Europeană, vor ști exact ce sensibilități și nevoi avem, însemnând economia reală a României", a declarat europarlamentarul PSD.

Concret, în urma încheierii acestui tratat, vor dispărea taxele vamale între Europa și SUA, "cu mici excepții". 

"Este un pas către o uniune atlantică economică, este reluarea procesului la o scară mult mai mare, în sensul în care el s-a trecut deja în integrarea europeană. Sunt domenii unde taxele sunt gigantice, sunt domenii unde sunt foarte mici. În general, Europa are taxe ceva mai mari decât SUA, deci ne protejăm o idee mai mult. O modalitate de a ne ajuta să devenim mai competitivi și a supraviețui economic în raport cu restul lumii", a explicat Sorin Moisă.

Potrivit europarlamentarului PSD, printre domeniile unde România are un interes ofensiv să se schimbe taxele vamale de acces la piața europeană și unde se regăsesc și taxe foarte mari este și cel al încălțămintei.

"Taxele se aplică pentru toată Uniunea Europeană, dar în domenii unde avem o anumită tradiție, de pildă, încălțămintea, unde taxele pot să meargă până la 37,5% în SUA. Evident că noi aici suntem mai sensibili, noi, italienii, spaniolii. Pe când, un produs, din Vietnam, de pildă, ar putea să intre cu o taxă mult mai mică, ceea ce înseamnă că o firmă din Suceava, care vrea să exporte în SUA, ar putea să nu aibă acces pentru că un concurent al lui din Vietnam nu are taxe sau are doar 5%. Adunând toate aceste lucruri, de fapt, efectul reciproc de creștere economică și de competitivitate poate fi spectaculos. Proiectul final este o uniune a Occidentului de-o parte și de alta a Atlanticului pentru a fi mai competitivi și a putea supraviețui economic în raport cu restul lumii", a spus Sorin Moisă. 

În ceea ce privește produsele cu care vrem să intrăm pe piața americană și, totodată, produsele de pe piața americană care ne pot amenința, Sorin Moisă a precizat:

"Ăsta este cazul puiului, de pildă. La pui, suntem defensivi, pentru că noi europenii și noi, românii, chiar respectăm în industria noastră aceste standarde. Avem standarde cu mult mai scumpe, din punct de vedere economic, avem o altă filosfie decât au americanii, care au o producție mult mai ieftină și industrializată. Ar exista un risc mare ca anumite sortimente să dispară de pe piață. Din fericire, este singurul capitol unde am găsit un minus potențial, dacă s-ar întâmpla să liberalizăm acest export. Nu cred că vom liberaliza complet".

În acest sens, întrebat dacă putem avea opțiuni, însemnând să nu deschidem piețele pe zonele care nu ne convin, europarlamentarul PSD a răspuns afirmativ, punctând faptul că totul "este o negociere".

"Eu dau acces pe piața mea la schimb cu accesul pe care mi-l dai tu pe piața ta și fiecare încercăm să ne administrăm zonele sensibile", a mai spus Moisă.

Potrivit europarlamentarului PSD, "toate domeniile economiei sunt acoperite de negociere": 

"Noi românii suntem mai interesați de unele, unde facem lucrurile bine și mai probabil să vindem acele lucruri în America: încălțăminte, ceramică, soft, chimicale, produse electronice, componente auto. România este o mică mare putere în domeniul auto, inclusiv componente auto. Cu cât mai multe din standardele europene coincid cu cele americane atunci când, eu să spunem, construiesc o centură de siguranță, cu atât producătorii, care sunt mulți în România de piese auto, vor putea să vândă direct și în SUA. Pentru noi, sectorul auto este un sector vital din care vom câștiga. La fel și cel al soft-ului".

Vinul, spirtuoasele sunt alte sectoare unde, potrivit lui Sorin Moisă, România ar avea de câștigat. De asemenea, industria farma este vizată, unde "pe ansamblul relației comerciale, avem aproape un miliard de dolari excedent cu SUA".

"Sunt anumite tehnologii folosite în industria siderurgică unde o firmă românească inovativă a făcut revoluție la nivel mondial, însă accesul pe piața SUA e limitat de prețul mare al energiei în Europa și mic în SUA. Medicamente, foarte importat. Avem o firmă de medicamente de stat care exportă, de ani buni, în SUA, mai multe categorii de medicamente. Acest tratat poate să ajute ca accesul să fie mai facil, mai ieftin și să fim mai competitivi și pentru industria farma. În industria farma, nu am o statistică. Pe ansamblul relației comerciale, avem aproape un miliard de dolari excedent cu SUA din 3,5 miliarde comerț total", a adăugat europarlamentarul PSD.

Pe de altă parte, Sorin Moisă atrage atenția că "avem o problemă cu libera circulație, nici măcar a forței de muncă, în general, ci a lucrătorilor în cadrul unui contract".  

"Este crucial și nu vorbesc de viza turistică. Și un neamț care nu are nevoie de viza turistică are aceeași condiție. Dacă merg să prestez un serviciu, parte dintr-un contract, și dacă sunt neamț, tot am nevoie de viză pentru cele două-trei zile în care merg în America. Tot regimul de servicii complexe depinde și de libera circulație a celor care merg să le presteze", a subliniat europarlamentarul PSD.

Întrebat ce putem face în această situație, Sorin Moisă a punctat faptul că "este parte din negociere" și "probabil că va trebui să plătim ceva la schimb":

"Statele Unite preferă să nu fie atât de liberale cu acest sistem de vize pentru că o companie care nu își poate trimite de trei ori un lucrător care să presteze un serviciu, ar putea să decidă să angajeze pe cineva local".

În ceea ce privește piețele pe care își doresc americanii să intre, Sorin Moisă a vorbit despre sectorul energetic.

"America este împărțită în două: sunt cei care vor să exporte energie, pentru că au energie foarte ieftină înspre Europa, și e un interes ofensiv al Americii, din fericire, care coincide și cu interesul nostru vital de a avea energie cât mai ieftină. Dacă noi putem importa liber gaz și petrol din SUA, industria americană câștigă pentru că prețurile lor sunt sub piața mondială. Noi vrem să importăm energia lor, prețurile la energie să se egalizeze. E competiție onestă, au și ei de câștigat. Există o parte, însă, a Americii care nu vrea aceste exporturi libere pentru că industriei chimice americane îi convine să aibă energie ieftină", a mai explicat Sorin Moisă.

Ca pondere în PIB, mai precizează europarlamentarul PSD, la nivelul Uniunii Europene, creșterea se va situa la 0,5% din PIB, în timp ce creșterea la nivelul României va fi de 0,26% din PIB. 

"Evident că noi putem crește intensitatea acestei relații și să câștigăm mult mai mult", a conchis Sorin Moisă.


 

 

 








Mai multe articole despre:
PSD Sorin Moisa