MENIU

Papa Francisc uimește printr-un gest, pentru prima dată în istorie: A spălat picioarele a 12 femei dintr-o închisoare din Roma

Papa Francisc a spălat picioarele a 12 femei dintr-o închisoare din Roma. Foto: Profimedia

Într-un gest de compasiune și empatie față de persoanele aflate în detenție, Papa Francisc a spălat joi picioarele a 12 femei deținute într-o închisoare din Roma, marcând astfel tradiționalul ritual al spălării picioarelor în Joia Mare, zi ce precede celebrarea Paștelui în calendarul catolic. Suveranul Pontif a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor.

Suveranul pontif s-a deplasat joi după-amiază la închisoarea pentru femei din Rebibbia, o periferie din nord-estul capitalei italiene. El a oficiat acolo acelaşi ritual şi în 2015, dar de data aceasta, gestul său a constituit o premieră în istoria bisericii catolice, întrucât acum a fost pentru prima dată când l-a consacrat exclusiv femeilor.

Conducătorul Bisericii Catolice a ales să manifeste în mod simbolic mesajul de iubire și milă pentru cei aflați în dificultate sau marginalizați, subliniind importanța înțelegerii, acceptării și sprijinirii persoanelor aflate în dificultate, indiferent de condiția lor.

OMS face presiuni asupra țărilor membre să semneze rapid Tratatul Împotriva Pandemiilor. "O nouă amenințare va apărea”

Aşezat într-un scaun cu rotile, papa Francisc a spălat picioarele fiecăreia dintre cele 12 deţinute selecţionate, unele dintre ele fiind înlăcrimate, înainte să le şteargă cu un prosop şi să le sărute.



În vârstă de 87 de ani, liderul de la Vatican a părut într-o formă bună în contextul în care starea lui de sănătate a stârnit îngrijorări în ultimele zile din cauza infecţiilor repetate care l-au împiedicat să îşi citească de mai multe ori discursurile.

"Cu toţii avem mici şi mari eşecuri", a declarat papa într-o omilie improvizată în timpul slujbei oficiate în curtea acestui centru de detenţie, unde sunt încarcerate aproximativ 370 de femei.

Capcanele din ofertele all-inclusive. Cum să te bucuri de toate avantajele vacanței, sfaturi de la un expert

Spălarea picioarelor este "un gest care ne îndeamnă să îi slujim pe ceilalţi", a adăugat el.



Câteva minute mai devreme, papa Francisc - care vizita persoane încarcerate şi în perioada în care era episcop de Buenos Aires - a participat, zâmbitor, la o baie de mulţime în timp ce strângea mâinile deţinutelor.



În tradiţia creştină, Joia Mare comemorează ziua în care Hristos a spălat picioarele apostolilor la ultima sa cină. Ritualul s-a perpetuat în creştinism, cu excepţia unor ramuri ale protestantismului.

Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale Săptămânii Mari, care comemorează ultimele zile din viaţa lui Hristos înainte de învierea sa de Paşte.

După alegerea sa în 2013, liderul Bisericii Catolice a vizitat în mai multe rânduri închisori şi centre de refugiaţi, spălând picioarele unor foşti mafioţi, ale unor bolnavi şi ale unor persoane provenite din categorii marginalizate.

Vineri seară, el urmează să prezideze procesiunea "Calea Crucii" de lângă Colosseum, la care nu a putut participa în 2023 din motive de sănătate. 

Ce religie are Andreea Esca. Puțini știu că prezentatoarea tv a făcut o schimbare majoră în viața ei când s-a căsătorit

Mai multe articole despre:
papa francisc inchisoare pastele catolic