MENIU

Octavian Jurma: România e departe de a ieși din valul 4 - Cine produce valul 5. DE CE explodează COVID-19 unde e rată mare de vaccinare

România e departe de a ieși din valul 4 - Cine produce valul 5. DE CE explodează COVID unde e rată mare de vaccinare

Medicul și cercetătorul Octavian Jurma anunță că România nu a ieșit încă din valul 4 și critică autoritățile pentru lipsa măsurilor. Acesta avertizează că în Europa există în acest moment riscul apariției mutației ce va provoca valul 5. În plus, creșterea infectărilor este greu de oprit chiar și în țările cu rată mare de vaccinare, mai ales că la această explozie de cazuri participă și cei vaccinați, cei care au o imunitate scăzută.

„Din păcate, varianta Delta a intrat deja în ceea ce s-ar putea numi divizia A a virusurilor. Este la fel de infecțioasă ca variola și poliomielita, boli cu care omenirea nu a coabitat foarte pașnic. În secolul al XVIII-lea , în Londra, 18% din decese printre tineri erau provocate de variolă.

Coabitarea cu un astfel de virus ar putea să nu fie acceptabilă. De aceea, într-adevăr, tratamentul bolii, atunci când apare timpuriu, cu aceste antivirale, pentru că o problemă cu această mișcare negaționistă este că cer oamenilor să nu se adreseze spitalelor, deci aceste medicamente care îi pot ajuta în faza incipientă a bolii nu îi mai pot ajuta dacă se adresează spitalului prea târziu.

Riscul cel mai mare, ne așteptăm la asta, este să apară o nouă variantă care să fie mai infecțioasă decât Delta și care să producă un val 5”, a avertizat Octavian Jurma, vineri, la un post TV. Acesta a explicat și de ce cresc totuși infectările în țările unde s-a înregistrat o rată mare de vaccinare.

„Faptul că totuși țările cu rată mare de vaccinare nu își pot vaccina integral populația înseamnă că mai avem un procent semnificativ în populație care se poate infecta. În Germania, Franța, țări care și-au relaxat după o perioadă de carantină, care i-a protejat inclusiv pe cei nevaccinați, vedem acest val al nevaccinaților”, a mai spus Octavian Jurma.

Despre motivul exact al creșterii infectărilor și în țările cu 85% rată de vaccinare, a explicat că „la un asemenea număr de vaccinați înseamnă că sunt zeci de milioane de oameni susceptibili la infectare, la un asemenea procent de populație eligibilă. În plus, ridicarea restricțiilor fara certificat a dus la zeci de mii de cazuri pe zi. Și persoanele vaccinate cărora le-a scăzut imunitatea participă la acest val”.

În același timp, Jurma atrage atenția că România este „departe de a ieși din acest val (valul 4 - n.red.). În România, valul 4 nu a fost stânjenit nu au fost măsuri”.

„Grija cea mai mare a oficialilor din UE, că la noi nu se pune problema, este prevenirea unui val 5 și gestionarea lui. Mai ales decuplarea infectărilor de gravitatea bolilor prin vaccinare și acces rapid la terapie. Puțin probabil că vom putea preveni un val 5, dar e posibil să fie ușor de tolerat, să fie redusa. Este greu sa o reducem (COVID-19 - n.red.) la un fel de gripă, care produce câteva zeci de decese pe an, nu sute câte provoacă pe zi COVID-19”, a mai precizat statistiacianul.