MENIU

Ministerul Educaţiei e acuzat că pregăteşte cea mai mare mită electorală din istoria României

Doi oficiali din sistemul de învăţământ susţin că 50 de milioane de euro, din fonduri europene, vor ajunge în conturile a 300 de mii de cadre didactice până la finalul acestei săptămâni. Oficial, banii sunt destinaţi dezvoltării profesionale a dascălilor. În realitate însă, profesorii vor putea face ce vor cu aceşti bani.

Doi directori ai unor instituţii de învăţământ din Bucureşti au declarat, sub rezerva anonimatului, că se fac presiuni uriaşe ca dascălii să primească cei 150 de euro destinaţi unei aşa-zise pregătiri profesionale, până la finalul săptămânii.

"Ideea e ca aceşti bani să intre până în turul 2. Dacă intră după turul 2 nu mai e cu miză şi au pierdut şi banii degeaba", a declarat un director de instituţie de învăţământ.

"Ia imaginaţi-vă de ce să ne cheme pe noi, toţi directorii vineri dimineaţă şi să ne pună să lucrăm sâmbătă şi duminică? De ce să mă pui să lucrez sâmbătă şi duminică dacă nu ai o presiune de timp?", a declarat o directoare de instituţie de învăţământ.

Cei doi directori nu au vrut să-şi dezvăluie identitatea de teamă să nu fie înlăturaţi din funcţie.

Aceştia au pus însă la dispoziţia Realitatea TV o serie de documente primite de la Ministerul Educaţiei şi Inspectoratul Şcolar Bucureşti.

"Noi credeam, aşa cum scrie în Ordin, că vom face nişte cursuri. E, constatăm că ne spun sindicatele că dacă vorbim despre o carte se numeşte dezvoltare profesională, gata! Adică luaţi-i şi faceţi ce vreţi cu ei, dar până în 15 să vă intre în cont, că ştiţi ce faceţi pe 16, nu?", a mai spus directoarea, sub acoperirea anonimatului.

"În mod normal tot ceea ce ar trebui să se întâmple în momentul în care ţi s-au virat aceşti bani şi intru în posesia lor, ar trebui să vii cu un document fiscal care să ateste că ţi-ai cumpărat o carte, ai urmat un curs, ai făcut lucruri..", a mai spus şi celălalt director.

Dar Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ confirmă că dascălii pot face ce vor cu banii, pentru că nimeni nu le va cere socoteală.

Într-un comunicat transmis membrilor de sindicat, FSLI îi informează că pot cheltui cum consideră cei 150 de euro, fără a fi obligaţi să participe la cursuri de formare plătite şi fără să aducă documente financiare justificative pentru cheltuielile efectuate.

Am încercat să contactăm Ministerul Educaţiei, Inspectoratul Şcolar Bucureşti şi Federaţia Sindicatelor Libere din învăţământ pentru a obţine mai multe informaţii, dar niciun reprezentant al acestor instituţii nu a oferit un punct de vedere oficial.