MENIU

Mihail Gorbaciov, 90 de ani, dat în judecată în Lituania - Acuzații grave pentru cel care a grăbit sfârșitul URSS

Mihail Gorbaciov, 90 de ani, dat în judecată în Lituania - Acuzații grave pentru cel care a grăbit sfârșitul URSS

Mihail Gorbaciov este acuzat de crime de război pentru atacul sângeros din ianuarie 1991 din Lituania. Cel care a dat jos Cortina de Fier a fost dat în judecată de 6 lituanieni, rude ale mai multor victime în tragedia din timpul cererii independenței acestui stat baltic. 

Atacul de care este acuzat, ca președinte al fostei URSS s-a petrecut în plin proces de desprindere a  celor 15 state care și-au declarat independența la începutul anilor `90. Gorbaciov a fost liderul rus care a dărâmat practic Cortina de Fier din estul Europei. Lider reformator, acesta a desființat Uniunea Sovietică - când a semnat Acordul de la Belovejsk,  la 8 decembrie 1991, de dizolvare oficială a URSS. Ulterior, Gorbaciov a demisionat din funcția de președinte.

Mihail Gorbaciov a fost dat în judecată cu privire la crime de război de către şase lituanieni, rude ale unor victime ale atacului sângeros de la 13 ianuarie 1991 împotriva independenţei Lituaniei
Aceștia au deschis o acţiune în justiţie împotriva fostului lider sovietic, la comemorarea a 31 de ani de la confruntările din 1991. În atacul de acum 31 de ani, 14 civili neînarmaţi au fost ucişi, iar alte peste 700 de persoane au fost rănite.

În acea zi, susţinători ai independenţei Lituaniei s-au adunat atunci în jurul turnului radioteleviziunii şi al altor clădiri-cheie din capitală, Vilnius, pentru a opri rușii în preluarea controlului.

Gorbaciov nu este singurul acuzat de crime de război. În 2009, un tribunal lituanian a condamnat zeci de foşti conducători din epoca sovietică cu privire la crime de război. Procurorii au refuzat atunci să-l ancheteze pe cel care se afla atunci la puterre - Mihai Gorbaciov, care are acum 90 de ani.

Rudele victimelor din 1991 îl acuză pe Gorbaciov că a permis și nu a oprit această ”crimă cu premeditare” împotriva lituanienilor, mai ales că deținea controlul armatei sovietice. Lituania își cerea libertatea după 50 de ani de ocupație sovietică.

Majoritatea celor 67 de persoane găsite vinovate de crime de război în Lituania au fost judecate în contumacie, inclusiv fostul ministru sovietic al Apărării Gmitri Iazov, care a murit în 2020. Mulţi conducători lituanieni din era sovietică au fost încarceraţi cu privire la faptele lor, însă alţi suspecţi trăiesc la adăpost în Rusia sau Belarus.

După desprinderea din URSS, trei țări - Lituania, Letonia şi Estonia au aderat la Uniunea Europeană (UE) şi NATO, în 2004.