MENIU

Ludovic Orban, decizie de ultimă oră despre începerea școlilor în toamnă. Condițiile obligatorii anti-coronavirus

Premierul Ludovic Orban, raport în Parlament, 12 august 2020 Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a anunțat, miercuri, care sunt condițiile pentru începerea anului școlar din toamnă și ce reguli trebuie respectate de elevi, profesori în timpul epidemiei de coronavirus. Purtarea măștii va fi obligatorie, alături de asigurarea pentru elevi și profesori a dezinfectanților. Detaliile au fost prezentate de șeful Executivului de la tribuna Parlamentului, unde a fost chemat pentru raportul privind epidemia de coronavirus din România și gestionarea acesteia, de președinții Camerei Deputaților și Senatului.

 

„Decizia noastră e ca pe 14 septembrie să înceapă anul școlar.  În condiții de siguranță sanitară, care să tină cont de situatia epidemiologică. Din acest motiv, am luat decizia de a incepe scoala diferentiat. Există practic trei situatii - verde, galbena, rosie. E vorba de numărul de infectări in ultimele 14 zile. În funcție de situatia epidemiologică din localitate, scoala se poate deschide normal, intre 1 și 3 se poate deschide cu prezenta alternativa, jumătate fizic, jumătate online, cu alternarea celor doua. Și unde e risc epidemiologic, scoala va incepe online”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a amintit că din toamnă va fi obligatorie purtarea măștii, iar printre măsurile luate de școli pentru condiții sigure în contextul epidemiei de coronavirus se află asigurarea de dezinfectanți, separarea prin panouri de plexiglas.

„Pentru fiecare mod de începere trebuie luate măsurile specifice. Unde începe normal, e obligatoriu purtarul măștii. Unde e posibil să se asigure separarea prin panouri de plexiglas e important ca acest lucru să se realizeze. Toate scolile trebuie pregătite cu dezinfectanți. (...) Am constituit un Comitet interministerial care pregateste deschiderea anului scolar, coordonat de vicepremierul Raluca Turcan. Este clar ca pentru fiecare mod de incepere a anului scolar trebuie masuri specifice . Acolo unde incepe scoala, fizic, e necesara purtarea mastii pentru elevi, profesori, personal auxiliar”, a mai spus premierul. 

„Acolo unde va fi nevoie să se monteze panouri de plexiglas, e important ca acest lucru sa se realizeze, pentru a reduce contactul fizic. Toate scolile trebuie pregatite cu substante dezinfectante, la dispozitia cadrelor didactice si elevilor”, a mai precizat Orban. 

Despre desfășurarea cursurilor online, premierul a spus că au fost alocate „resurse importante pentru creșterea capacității de organizare a lecțiilor, online. Situația în momentul de față am analizat-o din mai multe puncte de vedere. Am analizat si evaluarea MEC arata ca 20% din scoli nu sunt conectate la itnernet. Si impreuna cu ANCOM, operatori ide telefonie mobila, autoritatile locale vom gasi solutii pentru conectarea la internet a tuturor scolilor - acesta este obiectivul. Accesul la platforme online: Google si Microsoft au pus la dispozitiie solutii gratuite pentru fiecare scoala, pentru a permite derularea pe aceste platforma a cursurilor online”.

Despre conectarea la internet și dotarea elevilor care nu au dispozitive pentru a participa, online, la cursuri, premierul a spus că vor fi asigurate 250.000 de dispozitive în toamnă.

„A treia directie de actiune e asigurarea accesului la cursurile online pentru elevii care nu disun de tablete, calculatoare laptopuri. Am alocat din Fondul de rezerva suma necesara pentru achizitia a 250.000 de tablete, e in derulare licitatia, săptămâna viitoare vor fi stabiliți câștigătorii. (...) Din 125 de milioane de euro, din fonduri europene, vom avea la dispozitie bani pentru alte cheltuieli - achizitionarea mijloacelor de protectie sanitara, a dezinfectantilor, decontarea autorităților locale cheltuieli pentru achiziționarea a 200.000 de laptopuri suplimentare pentru care asigurăm finanțare suplimentară de 50 de milioane și restul banilor vor fi pentru cheltuielile de achiziționare a mijloacelor de protecție sanitară, a dezinfectanților și de cisterne sanitare pentru asigurarea de apă curentă acolo unde este nevoie” a mai anunțat Orban.

Totodată, premierul a anunțat că Guvernul se ocupă și de pregătirea cadrelor didactice pentru sistemul online: „Organizăm activități de creștere a competențelor cadrelor didactice de a preda online, prin casele corpului didactic, servicii de training. Sunt zeci de mii de cadre care participă la aceste cursuri și își îmbunătățesc capacitatea de a utiliza online-ul. Din fondurile de la Banca Mondială, 1.164 de unități școlare vor primi laptopuri și camere web”.