MENIU

VIDEO Joe Biden: Sunt convins că Putin VA ATACA. În ciuda eforturilor Rusiei de a ne dezbina, rămânem UNIȚI

Președintele Joe Biden i-a transmis un nou mesaj lui Vladimir Putin legat de invazia pregătită în Ucraina. "În ciuda eforturilor Rusiei de a ne divide, vă pot spune că nu a reușit, suntem uniți", a transmis liderul de la Casa Albă. Cu toate acestea, întrebat de jurnaliști, Biden a afirmat că este convins că Putin va ataca Ucraina.

„În ciuda eforturilor Rusiei de a ne dezbina, vă pot spune că nu a reușit, suntem uniți.

Rusia încearcă să creeze o falsă justificare pentru a ataca Ucraina, invocă un fals genocid în Donbas.

Credem că Rusia va ataca Ucraina în următoarele zile, cu ținta Kiev.

Dacă își urmează planurile, va fi responsabilă de o catastrofă.

Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri vor sprijini poporul ucrainean. SUA nu va trimite trupe în Ucraina, dar vom trimite arme defensive, ajutor umanitar și financiar și vom apăra fiecare centimetru din teritoriile statelor membre NATO învecinate.

Am vorbit în mod repetat despre planurile Rusiei nu pentru că am vrea să se întâmple așa ceva, ci ca să impiedicăm Rusia să pornească acest război catastrofal.

Occidentul este unit şi hotărât. Suntem gata să impunem sancțiuni dure Rusiei dacă se va produce invazia. Dar Rusia poate alege în continuare diplomația. Nu este prea târziu să dezescaladeze și să se întoarcă la masa negocierilor. Azi-noapte, Rusia a fost de acord ca secretarul de stat Antony Blinken și ministrul de externe Serghei Lavrov să se întâlnească pe 24 februarie în Europa.

Dar dacă Rusia alege acțiunea militară înainte de ziua aceasta, va fi clar că au trântit ușa diplomației. Și înseamnă că au ales un război. Și vor plăti un preț mare pentru asta, nu numai din cauza sancțiunilor pe care noi și aliații le vom impune împotriva Rusiei, dar și din cauza furiei restului lumii.

Sunt convins că Putin a luat decizia de a ataca Ucraina”, a declarat Joe Biden, vineri seară, la miezul nopții (ora României), la Casa Albă.

Întrebat din nou de reporteri dacă este convins că președintele Putin va invada, Biden a confirmat ce spusese cu câteva momente înainte: „Da, sunt convins”.

Președintele a oferit „o actualizare privind eforturile noastre continue de descurajare și eforturile diplomatice, precum și despre masarea de trupe militare de către Rusia la granița cu Ucraina”, vineri seară la miezul nopții. 

Ultima oară când a vorbit Joe Biden despre criza ruso-ucraineană a fost joi, când avertizase că riscul este iminent pentru o invazie a Rusiei în Ucraina.

„Fiecare informație pe care o avem indică faptul că rușii sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Cred că se va întâmpla în următoarele câteva zile”, a afirmat președintele american în urmă cu o zi.

„Riscul este foarte mare, pentru că nu și-au mutat nicio parte din trupe. Au mutat mai multe trupe, numărul unu. Numărul doi, avem motive să credem că sunt implicați într-o operațiune de înscenare, pentru a avea motiv pentru a intra. Fiecare indiciu pe care îl avem este că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina”, a mai spus Biden.

CRIZA se adâncește, sunt lupte în regiunile separatiste din Ucraina, iar diplomația pare că bate pasul pe loc 

Anterior, liderul de la Casa Albă, deși a vorbit despre atacul asupra Ucrainei, a precizat că Vladimir Putin nu ar fi fost încă decis în privința acțiunii. Asta după ce oficialii americani au avertizat că au sosit, miercuri, alți 7.000 de soldați ruși au fost masați în apropierea Ucrainei, în pofida asigurărilor rușilor că se retrag. Liderul american a avertizat atunci că se va răspunde „decisiv” la un atac al Rusiei în Ucraina și că „SUA și aliații sunt gata să apere fiecare centimetru din spațiul NATO”.

Biden iese la rampă cu noi declarații, vineri, în timp ce criza din Ucraina se amplifică. În acest moment, Rusia are masate în apropierea Ucrianei aproape 200 de mii de soldați, iar tensiunile din provinciile separatiste Donețk și Lugansk se amplifică.

Înainte de anunțul de vineri seară, liderul american a avut o teleconferință cu liderii României, Poloniei și ai altor țări din Uniunea Europeană și NATO, pentru discuții pe marginea crizei ruso-ucrainene.

Klaus Iohannis, după discuția cu Joe Biden despre criza Rusia-Ucraina: Situația rămâne critică. Trebuie să ne demonstrăm unitatea

Iar, liderii întregii lumi sunt la Munchen, la Conferința de Securitate, de unde deja secretarul de stat  Antony Blinken a lansat primele avertismente îngrijorătoare despre iminentul atac al Rusiei. Iar Vladimir Putin a avertizat, tot vineri, că situația s-a deteriorat în estul Ucrainei și acuză refuzul ucrainenilor de a negocia cu separatiștii.

Totuși, un semn pentru dezescaladarea situației este așteptat la întâlnirea de gradul zero dintre  secretarul american Antony Blinken și Serghei Lavrov, în Europa, săptămâna viitoare, joi - 24 februarie, dacă nu  va fi declanșată invazia până atunci.

În paralel cu stadiul negocierilor diplomatice și mesajele transmise între Washington și Kremlin, vineri seară s-a produs o explozie în Donețk, chiar în apropierea guvernului autoproclamatei republici pro-ruse din estul Ucrainei. 

În ultimele 48 de ore, situația s-a schimbat. Sunt lupte între ucraineni și separatiștii pro-ruși din cele două regiuni Donețk și Luhansk, fiind bombardată inclusiv o grădiniță. Kremlin a avertizat imediat că situația escaladează. Iar SUA și aliații avertizează și ei în continuare, și după reuniunea Consiliului de Securitate ONU, că Rusia ar putea recurge la o înscenare pentru a porni atacul în Ucraina.

În plus, tot vineri, liderii regiunilor reparatiste au îndemnat populația civilă să se refugieze în Rusia. Liderul separatiștilor din Donețk, Denis Pușilin, a anunțat deja vineri, înainte de explozia din apropierea guvernului autoproclamatei republici, că a organizat o evacuare în masă a populației. 

DOVADA înscenării lui Vladimir Putin în Ucraina: Anunțul VIDEO al liderilor separatiști despre evacuare, înregistrat acum 2 zile

Iar sâmbătă, Vladimir Putin va superviza exercițiile militare ale forțelor rusești, alături de dictatorul din Belarus, Lukașenko, inclusiv lansarea de rachete balistice și de croazieră menite să simuleze un atac nuclear.