MENIU

Ultimatum pentru Rusia: NATO nu face compromisuri, nu renunță la prezența militară de pe flancul estic - Concluzii pentru Ucraina

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, despre cererile Rusiei în Europa de Est

30 de state membre ale NATO care au participat la lucrările Consiliului NATO-Rusia au transmis Moscovei că nu vor renunța la capacitatea lor de a se proteja și apăra reciproc și nici la prezența forțelor lor militare pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice. Anunțul a fost făcut de secretarul general Jens Stoltenberg, după prima reuniune a Consiliului NATO-Rusia din ultimii ani. NATO a mai transmis Rusiei că nu are drept de veto în cazul Ucrainei, care este suverană și are dreptul la autoapărare, nefiind o amenințare pentru Rusia.

Reuniunea a avut ca teme situația de securitate din Ucraina și din jurul ei și propunerile de securitate cerute de Rusia în decembrie 2021. Rusia a solicitat ca NATO să nu se extindă suplimentar și să renunțe la prezența sa militară în statele care au aderat la Alianță după 1997, referindu-se inclusiv la România.

“Rusia a prezentat propunerile pe care le-a publicat în decembrie, menite să răspundă preocupărilor lor de securitate. Printre acestea se numără cererile de a nu mai admite niciun membru nou în NATO. Și de a ne retrage forțele din estul Alianței. Există diferențe semnificative între aliații NATO și Rusia cu privire la aceste aspecte. Diferențele noastre nu vor fi ușor de depășit. Dar este un semn pozitiv faptul că toate țările NATO și Rusia s-au așezat în jurul aceleiași mese şi au abordat chestiuni substanțiale”, a declarat Stoltenberg, miercuri, într-o conferință de presă.

Legat de prezența militară rusești de la granițele Ucrainei, NATO a solicitat Rusiei „să se abțină de la poziționarea agresivă de forță și de la activitățile răuvoitoare îndreptate împotriva aliaților, și să respecte toate obligațiile și angajamentele sale internaționale. Există oportunități pentru un angajament constructiv care nu trebuie ratate, în interesul securității în Europa”, potrivit anunțului făcut de Stoltenberg. 

Stoltenberg a mai spus că statele membre NATO i-au cerut miercuri Rusiei să „detensioneze situația” și să retragă forțele din Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Secretaru lgeneral NATO a ținut să puncteze că este absolut falsă ideea că extinderea Alianţei Nord-Atlantice este agresivă, sugerată de Rusia. Moscova a solicitat NATO să refuze admiterea Ucrainei în NATO, însă Alianța a transmis că refuză să facă compromisuri privind extinderea.

„Rusia nu are drept de veto. (...) Ucraina este o națiune suverană, are dreptul la autoapărare. Ucraina nu este o amenințare pentru Rusia. Rusia este cea mai mare putere terestră din Europa și tot Rusia a fost cea care a folosit forța militară împotriva Ucrainei în trecut. Rusia este agresorul”, a precizat Stoltenberg, legat de situația Ucrainei, la întrebările jurnaliștilor.

„În acest moment, există un risc real de apariție a unui nou conflict armat în Europa, dar NATO va face tot posibilul pentru a-l preveni. Rămânem cu cu ochii deschiși. Am transmis Rusiei mesajul că dacă vor folosi forța militară vor exista consecințe grave asupra lor, inclusiv sancțiuni economice și sancțiuni politice”, a mai spus acesta.

„Aliații, de partea lor, au reafirmat politica ușilor deschise a NATO și dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propriile acorduri de securitate. Aliații au precizat că nu vor renunța la capacitatea lor de a se proteja și apăra reciproc, inclusiv prin prezența trupelor în partea estică a Alianței“, a mai spus secretarul general al NATO, după reuniunea ce a durat peste patru ore.