MENIU

În ce condiții poate un salariat să-și retragă demisia? Explicațiile avocaților

Un număr de 20 de miniștri demisionari au transmis Guvernului, joi, cereri de retragere a demisiilor, după ce parlamentarii au adoptat, miercuri, moțiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Executivului. 

Cu toate acestea, Alina Petrescu, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului, a explicat că aceste cereri sunt nule, întrucât premierul a luat deja act de demisiile celor 20, acestea primind numere de înregistrare. 

Potrivit Avocat.net, deși legislația muncii nu conține prevederi referitoare la retragerea demisiei, salariatul poate reveni asupra deciziei pe care a luat-o. Însă acest lucru este posibil doar cu o anumită condiție. 

"Demisia este, conform Codului muncii, un act unilateral de voință prin care salariatul comunică în scris angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz. Salariatul nu trebuie să-și motiveze decizia, iar angajatorul este obligat să o înregistreze", scrie Avocat.net.

Totuși, dacă un salariat se răzgândește, există posibilitatea ca acesta să-și retragă demisia. Concret, singura condiție ce trebuie îndeplinită este ca angajatorul să fie de acord.

Decizia finală privind revenirea asupra demisiei aparține angajatorului. De aceea, dacă acesta nu dorește continuarea raporturilor de muncă, actul demisiei își va produce efectele juridice aferente, a mai precizat sursa citată.

Mai multe articole despre:
demisie guvern salariat miniştri