MENIU

HISTORIA. Cum l-a sedus Inessa Armand pe Lenin

Lenin

Închipuiti-va urmatorul scenariu: Sfârsitul deceniului cinci al secolului trecut. O familie de intelectuali sovietici. Fiica mai mare, eleva în ultima clasa de scoala medie, educata în spiritul moralei proletare si îndoctrinata la sedintele de Komsomol cu conceptia ca familia este celula de baza a societatii, iar adulterul este cea mai mare abatere de la disciplina comunista.

La vârsta când în corpul ei adolescentin hormonii începusera deja sa-si faca simtita prezenta, ea afla, în mod cu totul întâmplator, ca Vladimir Ilici, sacrosanctul LENIN, ar fi avut o amanta! Lenin, al carui îndemn "Învatati, învatati, învatati!" trona la intrarea fiecarei scoli de pe a sasea parte a globului pamântesc, sa fi avut o amanta? Ce sacrilegiu! Dar poate acesta a fost primul pas spre adevar al elevei din Moscova. Iar Lenin a fost si el om.
 
Anatoli Latâsev scoate la lumina taine din viata lui Lenin

Scenariul de mai sus este inspirat de cartea Larisei Vasilieva, Kremliovskie jionâ (Nevestele de la Kremlin, ed. Vagrius, Moscova, 1994), iar vestea ce a pus la grea încercare imaginatia adolescentina îsi va gasi argumentarea stiintifica în capitolul "Oh, as vrea sa te sarut de mii de ori !" din lucrarea cunoscutului istoric rus A. Latâsev "Rassekrecennâi Lenin" ("Fata ascunsa a lui Lenin", ed. MART, Moscova, 1996).

În toamna anului 1991, Anatoli Latâsev a cercetat timp de câteva luni, ca membru specialist  în cadrul unei  comisii guvernamentale, Arhivele centrale ale PCUS, printre care si lucrarile si corespondenta lui Lenin. Rodul acestor cercetari s-a concretizat în aparitia a numeroase carti si articole, în care ridica valul secretelor de pe chipul conducatorului revolutiei socialiste, prezentându-i trasaturi de caracter (cruzimea, fanatismul), aspecte din activitatea politica si viata personala, ascunse cu grija timp de sapte decenii generatiilor înselate.

În sprijinul afirmatiei ca prietenia dintre conducatorul revolutiei socialiste si revolutionara de sorginte franceza ar fi depasit  la un moment dat limita relatiilor partinice, tovarasesti, istoricul rus aduce un fragment din scrisoarea Inessei Armand, din Paris, catre Lenin, aflat la Cracovia, din care citam si noi:

"Ne-am despartit, iubitule, ne-am  despartit! Ce dureros. Stiu, simt, ca nu vei mai veni niciodata aici! Abia acum, mergând singura pe  strazile pe unde am hoinarit împreuna, am înteles cu adevarat ce loc imens ai ocupat tu în viata mea înca de pe când erai aici, la Paris, ca aproape întreaga (mea) activitate de aici a fost legata prin mii de fire de gândul la tine. Înca nu eram atât de îndragostita de tine, dar te iubeam si atunci foarte mult. Acum as rezista poate si fara sarutarile tale, m-as multumi doar sa te vad, sa mai stam de vorba. Asta nu ar face nimanui nici un rau. De ce nu am parte macar de atâta? Ma întrebi daca nu sunt suparata pe tine ca ai hotarât sa ne despartim. Nu, pentru ca eu cred ca ai facut asta nu ca sa-ti fie tie bine..."

De fapt, toata corespondenta dintre Lenin si Inessa, pe parcursul unui deceniu, chiar si atunci când  trateaza problemele politice în care erau angrenati amândoi, lasa sa se întrevada apropierea dintre un barbat si o femeie, desi autorii ei fac tot posibilul pentru a o ascunde de ochii celorlalti. Consideram însa ca, pentru tema articolului nostru, scrisoarea citata este suficient de  concludenta.

Cine a fost Inessa Armand

Ramasa orfana de ambii parinti - actorii francezi Nathalie Wilde si Theodore Stephan - Inessa nici nu împlinise 15 ani când a venit în Rusia la o matusa împreuna cu Renee, sora sa. Matusa era guvernanta la familia Armand, mari bogatasi rusi din împrejurimile Moscovei. Acestia erau de origine franceza si, fie nostalgia dupa tara stramosilor, fie educatia aleasa si farmecul deosebit al celor doua tinere parizience, au facut ca, nu peste mult timp, fiii stapânilor, Alexandr si Boris, sa se casatoreasca cu ele. 

Continuarea pe historia.ro