MENIU

Guvernul Ponta, criticat în Financial Times: Nori negri la orizont pentru economia României

Guvernul Ponta, măsuri populiste și care abat atenția de la problemele cu justiția ale premierului

Semnal de alarmă tras în Financial Times pentru Guvernul condus de Victor Ponta. Schimbările majore de fiscalitate pe care Executivul de la București le pregătește sunt văzute ca o tentativă a alianței politice de la Putere de a-și spori popularitatea în vederea alegerilor din 2016, precum și ca o distragere a atenției dinspre problemele pe care premierul le are în justiție.

Riscurile la care este expusă economia României în momentul de față fac obiectul unei analize în prestigioasa publicație economică Financial Times.

Analiștii de la FT trec în revistă plusurile și minusurile României din perspectivă economică și ajung la concluzia că "aspectele negative încep să le depășească pe cele pozitive".

Partea pozitivă, legată de creșterea economică între 3 și 3,5 procente în acest an, se datorează în mare măsură cererii puternice venite dinspre piața Germaniei, care trage în sus exporturile și industria românească.

Pe partea negativă, sunt trei mari zone de îngrijorare pentru România, scrie Financial Times. În primul rând, economia nu este imună la problemele din Grecia, dată fiind prezența semnificativă a băncilor elene în sistemul bancar local.

În al doilea rând, acordul preventiv cu FMI expiră în septembrie și Guvernul de la București nu a părut interesat de o prelungire. Dezacordurile dintre cele două părți cu privire la măsurile fiscale vor lăsa economia neprotejată în cazul unor turbulențe financiare globale sau regionale.

Împrumutul de 4 miliarde euro de la FMI a fost gândit ca o centură de siguranță pentru vremuri de volatilitate pe piețele financiare sau de impas financiar acut, scrie Financial Times. Mai important decât asta era semnalul de siguranță transmis investitorilor prin suportul dat de FMI politicilor economice ale Executivului.

"Acum susținerea FMI pentru deciziile luate la București s-a evaporat și, mai mult, Guvernul a anunțat că va lucra în 2016 cu un deficit bugetar mult mai mare decât cel planificat anterior", scriu jurnaliștii economici.

În al treilea rând, schimbările majore de fiscalitate sunt, într-o oarecare măsură, încercarea alianței politice de la Putere de a-și spori popularitatea în vederea alegerilor din 2016, precum și o distragere a atenției dinspre acuzațiile de corupție care sunt aduse premierului Victor Ponta, potrivit FT.

Reducerea de TVA planificată pentru anul viitor, împreună cu alte măsuri de relaxare fiscală și creșteri de cheltuieli sunt văzute ca un risc suplimentar la care se expune România  în vremuri tulburi.

Atât Banca Națională, cât și oficialii Comisiei Europene, scrie FT, și-au exprimat scepticismul cu privire la capacitatea Guvernului de a păstra deficitul bugetar sub 3% în aceste condiții.

"Lupta politică, climatul de corupție, ruperea relației cu FMI și relaxarea fiscală nu sunt ingredientele unei bune performanțe pentru o piață emergentă. Se pare că aspectele negative tind să le depășească pe cele pozitive în România", scrie Financial Times.

Mai multe articole despre:
Victor Ponta Financial Times guvernul Ponta