MENIU

Guvernele României și Chinei analizează proiectul unei linii de mare viteză București - Iași

Premierul Victor Ponta a declarat că Executivele României și Chinei analizează planul de realizare a unei linii feroviare de mare viteză, pe ruta București-Iași-Chișinău, care vine să înlocuiască inițiativa unui astfel de proiect pe traseul București-Constanța.  

Ponta a ţinut să precizeze că este un proiect la care Guvernul Chinei ține foarte mult, în contextul în care primul-ministru Li Keqiang l-a prezentat, anul trecut, în vizita de la București, nu doar pentru România, ci pentru toate țările din Europa Centrală și de Est, potrivit Agerpres. Totodată, Ponta a explicat că proiectul ar urma să fie unul integrat.

"Sigur, costurile sunt destul de mari, însă ca un prim proiect pilot pentru Centrul și Estul Europei mi-aș dori ca România să fie prima care să aibă o asemenea linie, iar tehnologia dezvoltată în China s-a dovedit în ultimii ani ca fiind extrem de performantă și extreme de sigură", a declarat premierul român la Beijing, după vizita efectuată, marți,la Tianjin.

În ceea ce priveşte prețul unei linii de mare viteză, respectiv pentru limita maximă de viteză de 350 de km/h, Ponta a spus că prețul mediu este 20 de milioane de dolari pe kilometru.

"Însă eu cred că România are nevoie, nefiind distanțe atât de mari, are nevoie de tehnologia care prevede 200-250 km/h. Ați văzut, pentru București-Constanța, viteza de 160 km/h schimbă fundamental datele problemei", a mai declarat premierul.

 

Mai multe pe Agerpres.