MENIU

Gabriel Oprea, despre criza imigranţilor: Întărim măsurile de securitate la graniţa cu Serbia!

Vicepremierul Gabriel Oprea a precizat că în urma Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, România nu se confruntă cu o presiune migraţionistă, dar s-a stabilit să se intensifice măsurile de securitate la graniţa cu Serbia.

"Europa se confruntă cu o criză a imigraţiei fără precedent. Această situaţie a creat o presiune la nivel regional.  Au fost afectate ţări de tranzit ca Ungaria, Austria, Bulgaria. Se poate concluziona ca Romania nu resimte o presiune migraţionistă. Situatia inregistrata în prezent se mentine sub control. Le-am cerut tuturor membrilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență să avem o atitudine responsabilă, să acționăm preventiv (...). Am decis să întărim măsurile de securitate la frontiera cu Serbia pentru a evita riscurile colaterale"", a spus Oprea, după Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.


Potrivit acestuia, din punct de vedere geostrategic România securizează 2.070 de km la apropierea frontierei externe a UE din care 546 la granița cu Serbia. "Pe această zonă de frontieră vom intensifica măsurile de securitate prin măsuri comune. Avem în vedere intensificarea cooperării între autoritățile naționale (...), creșterea capacității operative la frontiera cu Serbia", a arătat Gabriel Oprea.

De asemenea, s-a mai decis ca instituțiile abilitate ale statului să monitorizeze orice modificare a situației din regiune astfel, astfel încât măsurile în planul securității naționale să fie adaptate în raport cu dinamica evenimentelor.

 
Totodată, s-a decis "analizarea oportunității dezvoltării preventive a infrastructurii necesare pentru creșterea capacității de primire și gestionare a unui număr sporit de imigranți".

"Aceasta în condițiile în care avem la dispoziție, la nivelul întregii țări, șase centre regionale de cazare pentru solicitanții de azil, cu o capacitate totală de aproximativ 1.500 de locuri, rata de ocupare a acestora fiind în prezent de aproximativ 20%", a adăugat Oprea.

De asemenea, autoritățile române vor menține o cooperare permanentă cu statele membre ale UE, cu Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, cu Biroul European de Sprijin pentru Azil, cu Înaltul Comisariat pentru Refugiați al Națiunilor Unite și cu celelalte organisme regionale și internaționale cu responsabilități în domeniu.

"Fenomenul migraționist este unul cu un impact deosebit în planul securității, în cel economic și social pentru toate statele europene. În fața acestei situații, pe lângă pragmatismul de care trebuie să dăm dovada în protejarea propriilor interese de securitate națională, trebuie să demonstrăm solidaritate cu partenerii noștri europeni. (...) România este și trebuie să rămână un stat generator de securitate în regiune, așa cum ne impune statutul de membru al Uniunii Europene și al NATO", a mai afirmat Gabriel Oprea.

Reamintim că Angela Merkel a avut parte de huiduieli când a vizitat un centru de refugiaţi din Estul Germaniei. Gestul lui Merkel, un semn că xenofobia nu este tolerată în Germania, a venit după ce sute de germani au atacat imigranţi care le-au intrat în oraşe.

Nu este prima oară când imigranţii primesc un astfel de tratament la graniţă. Forţele de ordine i-au lovit cu bastoane şi la Calais, în Franţa, şi în Macedonia, şi au folosit şi gazele lacrimogene.

Budapesta caută cu disperare soluţii după ce peste 2.000 de imigranţi şi refugiaţi au intrat pe teritoriul ei într-o singură zi.

Guvernul Ungariei se gândeşte chiar la mobilizarea armatei pentru a securiza graniţa de sud a teritoriului. Potrivit purtătorului de cuvânt al cabinetului Viktor Orban, decizia poate fi luată doar de Parlament, care va discuta propunerea săptămâna viitoare.

Pentru a opri valul de imigranţi, maghiarii lucrează la un gard înalt de patru metri şi lung de 175 de kilometri, de-a lungul graniţei cu Serbia. Ungaria a cerut mai mulţi bani Comisiei Europene pentru a gestiona criza.

În continuare, criza imigranţilor genereză drame incredibile. Un adolescent din Afganistan şi-a adus bunica, aflată într-un scaun cu rotile, până la graniţa Serbiei cu Ungaria.

"Este scaunul cu rotile al bunicii mele. (Am împins-o, n.r.) din Afganistan, prin Turcia. Voi merge înainte", a spus băiatul.