MENIU

Firmele de construcţii, "demolate" de lipsa accesului la finanţare

<p>Construcţiile, &icirc;n declin</p>

Peste 3.000 de firme din domeniul construcţiilor au fost declarate inactive în primele şase luni ale anului 2016, cu aproape 1.000 mai multe decât în perioada similară a anului precedent, arată datele unui studiu KeyFin.

Piaţa construcţiilor din România se îndreaptă cu paşi repezi către o criză similară cu cea din urmă cu 3-4 ani, dacă băncile vor continua să limiteze accesul românilor la credite, avertizează analiştii de la KeysFin.

Efectele vor fi resimţite la nivel general, în economie, pentru că sectorul construcţiilor angrenează un număr semnificativ de afaceri conexe, atrag atenţia speciaşitii.

„Datele sunt relevante privind situaţia din sectorul construcţiilor, mai ales în domeniul rezidenţial, unde mare parte dintre şantiere au intrat în conservare, pe fondul blocajului finanţării", spun analiştii de la KeysFin. „Legea dării în plată şi dificultăţile înregistrate de Programul Prima Casă au făcut ca băncile să îşi revizuiască politicile de acordare a creditelor, iar rezultatele s-au văzut în nivelul tot mai scăzut de contractare a locuinţelor noi", afirmă aceştia.

Numărul firmelor de construcţii a scăzut cu peste 3800 de firme în primele şase luni din 2016. Potrivit datelor KeysFin, şi numărul autorizaţiilor de construcţii a coborât semnificativ, de la 26.393 în 2015 la 25.665 în acest an.

Un alt indicator relevant este reducerea numărului de angajaţi din domeniu: s-a ajuns ca numărul mediu al angajaţilor să coboare în acest an la 156.257 salariaţi, faţă de 163.306 în 2015 şi 170.653 cât erau în 2010. Sectorul construcţiilor are cu 34.000 de angajaţi mai puţini decât în urmă cu 5 ani.

Potrivit KeysFin, topul principalilor actori din piaţa construcţiilor este dominat de marile firme, abonate la afacerile cu statul. Strabag, Bog'Art şi Astaldi se află pe primele trei poziţii în top 10 firme de construcţii din România. Strabag este, de departe, principalul actor din piaţă, cu afaceri duble faţă de principalii săi concurenţi,de puţin peste 1 miliard de lei în 2015.

Cea mai profitabilă firmă din 2015 a fost Coral SRL, cu 45,2 milioane de lei profit net la afaceri de 239,3 milioane de lei, urmată de Construcţii Erbaşu SA (27,4 mil.lei). Puse cap la cap, afacerile primilor 10 jucători din piaţa construcţiilor au fost, anul trecut, de 3,8 miliarde de lei, arată datele KeysFin.

„Investiţiile fluctuante ale statului, dublate de incertitudinea din piaţa creditelor imobiliare din ultima perioadă determină un mediu de business instabil, în care certitudinea este un cuvânt necunoscut, iar programarea multianuală este încă la stadiul aspiraţional", spun economiştii de la KeysFin.

Mai multe articole despre:
construcţii firme de construcţii