MENIU

Eugen Nicolăescu: Costul programului de prevenție este de 650 de milioane de euro. De unde vin banii

<p>Eugen Nicolăescu: Costul programului de prevenție este de 650 de milioane de euro. De unde vin banii</p>

Eugen Nicolăescu, fostul ministrul al Sănătăţii, a afirmat că fondurile necesare pentru Programul Naţional de Prevenţie se situează la 10% din bugetul total alocat Sănăţăţii. "10% din fondurile din Sănătate ar trebuie să satisfacă necesarul pentru programul de prevenţie. 650 de milioane de euro este o sumă imensă, însă prevenţia înseamnă depistarea la timp a riscurilor şi prevenirea îmbolnăvirii. Prevenţia costă mai puţin decât tratarea bolilor, prin urmare vom utiliza banii publici într-un mod mai eficient", a declarat acesta.

Eugen Nicolăescu a mai spus că efectele unui program de prevenţie sunt vizibilă în 5-10 ani de la începerea lui. "Atunci când am început elaborarea proiectului de lege am sondat cetăţenii să aflăm dacă doresc sau nu acest lucru. Am plecat de la un studiu care arată că 90% din populaţia ţării doreşte un program de prevenţie. Noi am considerat că prevenţia este o necesitate", a mai spus fostul ministru al Sănătăţii.

Conform acestuia, priectul de lege include principiile Programului Naţional de Prevenţie, urmând ca restul informaţiilor să se regăsească în normele de aplicare ale legii.

"Introducem obligativitatea statului român să participe cu fonduri pentru prevenţie, pentru că avem şi cetăţeni neasiguraţi, iar statul român trebuie să aibă grijă de toţi cetăţenii, fie că sunt asiguraţi şi neasiguraţi", a completat Eugen Nicolăescu.

Deputații liberali Alina Gorghiu, Eugen Nicolăescu, Lucia Varga, Horia Cristian au depus la Parlament un proiect de lege privind activitatea de prevenție în sănătate, care prevede că românii care refuză să participe la programele de prevenție pot fi obligați să suporte, parțial sau total, costurile tratamentelor bolilor. După reacţiile critice din presă la adresa proiectului, Alina Gorghiu a postat duminică, pe pagina sa de facebook un scurt comentariu în care precizează că legea prevenției este bună, iar iar toate prevederile ei sunt eminamente pozitive pentru cetățeni. Mai mult, aceasta a catalogat criticile drept ”elucubrații”. Totodată, sâmbătă, Eugen Nicolăescu, un al inițiator al propunerii, a trimis un comunicat în care precizează că de fapt "proiectul de lege pentru prevenţia în sănătate solicită ca şi cetăţenii să înveţe să fie responsabili faţă de sănătatea lor", iar aceştia sunt "avertizaţi că dacă se vor îmbolnăvi pentru că nu au participat la programe de prevenţie vor suporta parţial sau total costurile tratamentelor". Concret, proiectul prespune ca un bolnav de cancer care a refuzat în scris programele de prevenţie să fie nevoit să îşi plătească singur tratamentele, chiar dacă boala sa a avansat.

Mai multe articole despre:
null