MENIU

Dragoş Pătraru: Ca să renunț la emisiune, Gradea mi-a zis: ”Ar trebui să mergi șef la Știri, să mor”

Dragoş Pătraru. Realizatorul tv Dragoș Pătraru a fost chemat, marţi, în fața Comisiei de cultură pentru a da explicații în scandalul cu șefa TVR. Acesta a vorbt de presiunile exercitate de Doina Gradea, precum și de șantajul exercitat de aceasta: pentru a renunța la emisiune, Gradea i-a propus lui Pătraru să preia șefia știrilor TVR. ”Ar trebui să mergi șef la Știri, să mor”, i-ar fi spus Gradea, lui Pătraru.

Ședința a durat o oră. Dragoș Pătraru a vorbit liber, nu a venit cu un discurs pregătit, și a răspuns tuturor întrebărilor adresate de deputați. Mai mult, Liviu Pleșoianu, deputat PSD, a prezentat în comisie, o înregistrare în care Dragoș Pătraru spunea despre Ionuț Cristache, coleg de al său, din TVR, că ”îl va juca în picioare”. Pătraru a spus că își asumă cele spuse, punctând că intenția lui nu este să pară vreun îngear sau băaita bun. Dragoș Pătraru a vorbit în discursul său despre modul în care Doina Gradea intervena în politica editoarială a TVR, uneori și de acasă, cum era în cazul matinalului, când îl suna pe producătorul matinalului, Septimiu Sărățeeanu pentru a-i da indicații. Reamintim că scandalul din TVR a început după ce Dragoș Pătraru a făcut publice mai multe înregistrări audio în care Doina Gradea își jignea colegii din redacția de știri. Ședința a putut fi urmărită aici: 

 

Realitatea.net a redat, live-text, cele mai importante declarații din ședință: 

UPDATE Spre finalul ședinței, Dragos Patraru a vorbit de audientele TVR: ”Media este foarte jos, si daca analizam media e aproape de 0, sa vedem daca se duce sub 0, este Televiziune Națională, care nu isi poate indeplini functia. Noi avem o medie de audienta din ce in ce mai mica”. 

Întrebat dacă Doina Gradea i-a oferit sefia Strilor TVR, pentru a renunta la emisiuni, Patraru a spus: ”Dansa asa a apucat sa imi spuna : ”Ar trebui sa mergi director la Stiri, să mor”, asa a spus.

UPDATE Nicolae Bacalbasa, deputat PSD, a intervenit și el în discuție, spunând că: ”Eu nu am informatii, se pare ca sunteti o persoana care a fost in raspar cu toate regimurile politice.  Daca e asa, va salut. O emisiune de mistocarie politica este binevenita. Dar noi asistam la o o societate este un mecanism care functoneaza pe baza fatarniciei. Doamna Gradea este un om obligat sa trasiasca dupa niste reguli, intituite de societate. La ora actuala TVR este inca o instititie moderata si plina de bun simt, in raport cu alte institutii care face lucruri penale si mafiote. Nu o injurati pe doamna Gradea”. 

UPDATE Dragoș Patraru a spus ce inseamna jurnalism liber: ”Eu cred ca Parlamentul poate face ceva mai mult pentru jurnalisti. Si comisia aceasta poate face mai mult, sunt jurnalisti care nu mai au unde sa mearga, dupa ce sunt dati afara, nu ii mai ia nimeni”. 

UPDATE. Întrebat care este starea de spirit acum,în randul TVR, Patraru a spus: ”In momentul in care oamenii au vazut zidul facut de Doina Gradea, au spus: „Bai, poate nu e momentul”... Va amintesc de jurnalistul Mihai Radulescu, el a rams fara Ora de stiri. Eu cred ca reactii erau mai importante daca nu se intampla ce s-a intamplat aici”

UPDATE. Intrebat de Iulian Bulai, deputat USR, de ce abia acum a vorbit despre presiuni, Pataru a spus: Acum avem reactia cea mai importanta. Eu am fost chemat la domnul PDG, la Stelian Tanase, acum doi ani, sa imi spuna ca suna Patriarhul. Mi-a pus in vedere sa nu mai avem aceasta pozitie. Am spus asta si atunci. Acum nu mai aveam nici presiune, si crede ca nu mai depindem de vreun post tv sau de lucruri care ne pot scoate din atentia publicului.

UPDATE  ”Dupa 20 de ani de comunism e greu sa intelegi ce insemana democratie. Eu cred ca dupa 30 de ani de la revolutie aceste lucruri nu trebuie sa se mai intample. Sa stiti ca multi oameni din Tvr recunosc ca lucrurile nu se intmpla ok. Eu nu am venit aici sa spunem uitati ce baieti buni suntem noi, suntem niste ingeri. Noi am plecat de la digi 24, desi mai aveam doi ani de contract, ca noi reprezentam interesul companiei, nu al publicului”, a mai spus Pătraru.

UPDATE. Dragoș Pătraru a declarat că își asumă cele spuse pe inregistrare.

UPDATE Liviu Plesoianu a prezentat o inregistrare in care Dragos Patraru spune despre Ionut Cristache, coleg din TVR: ”Deci ma durea ficatul, splina, am zis ca intru in turn si il joc in picioare pe Ionut Cristache”.

UPDATE Dragos Patraru a afirmat că presiunile din TVR au continuat cu cererea scriptului emisiunii: ”TVR a inceput sa ne ceara scriptul emisiunii, nu desfasuratorul. Am dat scriptul doar pentru cateva zile. Cam astea au fost presiunile, apoi, a fost scoasa reluarea emisiuni pe TVR2. Iar pe TVR1 a fost mutata reluarea la 5.30. Suntem singura emisiune care daca nu face 1.5 rating e scoasa de pe post”.

UPDATE Dragos Patraru a declarat ca reprezentantul UNPR in CA al TVR a facut presiuni, acum doi ani, ca in emisiunea Starea Natiei, sa nu fie data o stire despre plagiatul lui Gabriel Oprea: ”Nu stiam despre ce este vorba, am facut rost de informatii si le-am dat, ca sa fie bine, sa nu fie rau”. 

UPDATE Dragoș Pătraru a vorbit și despre singura amenințare facuta la adresa lui Gradea: ”Daca nu suntem pe 8 ianuarie pe post, noi plecam in alta parte” i-am spus Doinei Gradea, este singura amenintare si mi-o asum, pe care am facut-o”. 

UPDATE Dragos Pătraru a spus că au arătat dovezile implicării lui Gradea abia acum, upă ce au strâns toate probele necesare.

”Da, noi cand am hotarat sa strangem probele in acest mod, avem si inscrisuri si acte, care dovedesc implicarea Doinei Gradea in politica editoriala. Noi am aflat inainte e sa vina doamna Gradea ca Starea Natiei trebuie sa dispara, tot atunci am aflat ca trebuie facut un control mult mai sever. Lucrurile se intampla de cand Gradea este presedite SRTV. Noi am strans probe, am provocat-o pe domana Gradea sa vorbeasca despre asta, despre stul raport care a fost respins. Implicarile editoriale sunt clare. Avem dovezi cum Doina Gradea se implica de acasa, in Matinal. Suna de acasa producatorul pe Septimiu Sarateanu”

UPDATE Dragos Pătraru și-a început pledoaria, spunând că își dă seama că ședința nu se va desfășura ca cea în care PSD a făcut scut în jurul Doinei Gradea: Inteleg ca sedintaa nu se va desfasura ca data trecuta. Cu rugamintea sa nu mai intervina frecusurile dintre dvs, o sa raspund la fiecare intrebare cu lux de amanunt. Nu Starea Natiei este miza, ci ce se intampla acolo, in TVR. 

UPDATE. Dragoș Pătraru a venit la ședință comisieie de cultură la 11.55. Acesta a spus că abia a fost lăsat să intre, pentru că uitase să isi aduca buletinul. La ședință sunt prezenți mau mulți deputați PSD,  Liviu Pleșoianu, Nicoale Bacalbașa sau Diana Tusa. 

.....................................................

În urmă cu o săptămână, Doina Gradea, președinte SRTV, a declarat, la Parlament, în timpul audierii fără întrebări, că s-a simțit amenințată și șantajată de Dragoș Pătraru. Aceasta a mai punctat că ce a făcut Pătraru, prin acele înregistrări, a fost să comită o infracțiune de ”violare a vieții private”. 

Ea a susţinut că înregistrările care au stat la baza montajului prezentat de Dragoş Pătraru pe blogul personal, lipsind-o astfel de posibilitatea legală de a solicita un drept la replică, sunt fapte care pot conduce la ideea săvârşirii de violare a vieţii private.

Ea susţine că Pătraru a avut timp de şapte luni aparatură de înregistrare asupra lui, astfel că a construit o campanie de discreditare a ei şi a Televiziunii Publice.

“Faptul că îi spun să facă de sărbători emisiuni mai soft nu înseamnă imixtiune în politica editorială, atâta timp cât nu o fac în cadru formal, ci era pur şi simplu doar o părere, în cadrul unei discuţii private, chiar pe un ton glumeţ de ambele părţi. Dacă tot au fost înregistrate aceste discuţii, se poate vedea acest ton. Timp de şapte luni, domnul Pătraru a avut non-stop, la orice discuţie privată sau în cadru formal aparate de înregistrat, având intenţia de a-şi construi o întreagă campanie de discreditare la adresa mea şi implicit a instituţiei”, a mai susţinut Gradea în Comisie.

Înregistrări scandaloase din interiorul TVR: Cum sunt jigniţi angajații televiziunii

Mai multe articole despre:
parlament Senat audiere TVR dragoș pătraru