MENIU

Dosarul "Referendumul". Judecătorii au stabilit un nou termen de judecată

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va judeca, pe 7 martie, un nou termen în dosarul președintelui PSD, Liviu Dragnea, în care acesta este acuzat că a fraudat votul la referendumul din 29 iulie 2012, pentru demiterea președintelui de atunci, Traian Băsescu, potrivit Realitatea TV.

UPDATE 15,28: Procesul s-a încheiat. Astăzi au fost reaudiați doi dintre inculpați și a fost stabilit un nou termen de judecată: 7 martie, când alte 24 de persoane vor fi chemate la audieri, a transmis corespondentul Realitatea TV.

La termenul de astăzi, care ar trebui să fie una dintre ultimele înfățișări în fața instanței, vor fi reaudiați mai mulți inculpați, care vor fi nevoiți să explice cum s-a votat la referendumul pentru demiterea fostului șef de stat, Traian Băsescu, a transmis corespondentul Realitatea TV.

Pe 15 mai, Liviu Dragnea a fost condamnat de un complet de trei judecători de la ÎCCJ în dosarul "Referendumul" la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia a fost atacată cu apel.

Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013 pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, conform procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arăta DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/primarii/activiștii de partid, mai preciza DNA.

Mai multe articole despre:
Dragnea dosarul referendumul