MENIU

De ce trebuie să le faci copiilor analize genetice

Într-o țară care nu are suficienți bani pentru tratamente la cancer, a vorbi despre analize pentru depistarea a ceea ce ne este scris în gene, adică predispoziție pentru boli cardiace sau alte afecțiuni grave, ca osteoporoza, maladii ale colonului sau ale stomacului, poate părea deplasat. 

Analiza se poate face pentru sume relativ mici, până în 500 de dolari, există clinici românești care o realizează, sau unele care trimit mostre în strinătate. Dar merită investit, deoarece dacă avem asemenea certitudini cât copiii sunt încă mici, le putem impregna un regim de viață sănătos.

Persoanele cu mulți bani au însă acces la investigații mult mai avansate. Sunt 23 de ani de la descifrarea întregului genom uman, adică până la 20.000 de gene. Proiectul genomului uman a fost una dintre cele mai senzaționale campanii de explorare în istorie. O cursă activă de descoperire, mai tulburătoare decât o expediție în jurul pământului sau un zbor în Cosmos, spun cercetătorii. A fost un efort international de cartografiere a genomului lui Homo sapiens.

Finalizat în aprilie 2003, proiectul ne-a dat posibilitatea, pentru prima dată, să citim amprenta genetică folosită pentru construirea ființei umane. In urmă cu trei ani, Angelina Jolie a făcut dublă mastectomie, intervenţie prin care i-au fost îndepărtaţi ambii sâni. Și asta deoarece un test genetic arătase că este purtătoarea unei mutaţii care creștea riscul de a face cancer de sân. A fost un semnal foparte puternic. Mii de femei au făcut testul pentru identificarea unor asemenea mutaţii. Totodată, actrița a dat idei unor guverne de a valorifica public analiza genomului uman.

Există la această oră companii care au în bazele de date rezultatele a zeci de mii de oameni, baze care constituie material pentru dezvoltarea cercetărilor. Revenind însă în România, meditați o secundă: este o analiză care merită investiția, deoarece este mai ieftin să previi, decât să tratezi! Până să devină o analiză obligatorie, decontată de sistemul de asigurări, va mai trece ceva vreme!

Putem, însă, să prevenim bolile având un strop de ambiție: să începem să facem plimbări, să renunțăm la prăjeli, să reducem din carne și să introducem în dietă cât mai multe fructe și legume. Să iubim cu voce tare natura. Ne face bine!

Mai multe articole despre:
fresh refresh