MENIU

De ce ne place ciocolata? Legătura între ciocolată și laptele matern

Răspunsul pare simplu: ne place ciocolata pentru că e bună. În realitate, situația este mult mai complexă și are de a face cu echilibrul între grăsimi și carbohidrați. Capacitatea noastră de percepere a acestui lucru funcționează încă de la începutul vieții.

Ingredientul principal din ciocolată este cacaoa, după cum se știe. Aceasta a fost cultivată și folosită de populațiile din America de Sud timp de secole, dacă nu chiar milenii. Aztecii și mayașii pregăteau o băutură din boabele de cacao pe care au denumit-o xocolatl, adică „apă amară”, deoarece aroma de cacao neprelucrată este foarte amară.

Combinațiile chimice conținute de aceste boabe creează un cocktail de substanțe psihoactive, cu rol de neurotransmițători. Așadar, ele stimulează impulsurile din creier similar cu modul în care acționează și cannabisul. Printre substanțele conținute, se numără tyramina și phenylethylamina, ambele având efecte similare cu amfetaminele, plus câteva urme de theobromină și cafeină, care sunt energizanți naturali.

Dar toate aceaste amănunte țin de chimie, iar pe mulți dintre noi nu ne preocupă atât de mult. În schimb, ne preocupă modul în care ciocolata ni se topește în gură. Textura vâscoasă stimulează centrii plăcerii din creier prin receptorii de atingere de pe papilele noastre gustative.

Însă ceea ce a transformat o băutură amară într-o sursă de plăcere și chiar de dependență este combinația magică între grăsimi și zahăr. Dacă nu se ține cont de proporția exactă (20 – 25 % grăsime și 40 – 45 % zahăr), lucrurile s-ar prezenta diferit. Hrana naturală oferă rar astfel de cantități ale acestor doi compuși și, cu atât mai rar, ele se găsesc împreună.

Laptele matern se apropie cât de cât de această formulă, astfel că el conține circa 4 la sută grăsime și 8 la sută zaharuri naturale. Așadar, felul în care percepem ciocolata amintește, la nivel subconștient, de momentele în care consumam lapte matern – prima hrană pe care am primit-o - și pe care încercăm să le retrăim.