MENIU

Cum poţi cere 200.000 de euro pentru o afacere la țară. Dosarele se depun din 3 mai

Afaceri la tara

Antreprenorii pot solicita, începând din 3 mai 2017, până la 200.000 de euro pentru afaceri non-agricole în spațiul rural, în cadrul submăsurii 6.4 din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

Domeniile de activitate diversificate și condițiile de eligibilitate foarte permisive fac din acest program una dintre cele mai așteptate măsuri de finanțare ale acestui an.

În plus, structurile alternative de primire turistică, precum căsuțele de camping, au șanse foarte ridicate de a primi bani europeni.

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat marți, în variantă finală, ghidul solicitantului pentru PNDR 6.4, însoțit de lista activităților eligibile și celelalte documente utile prin intermediul cărora antreprenorii vor putea solicita sprijin financiar nerambursabil în anul 2017. Cererile în această schemă de finanțare vor putea fi depuse începând cu data de 3 mai 2017.

Bugetul alocat acestui apel de proiecte este de 42 de milioane de euro, fiind împărțit astfel: șapte milioane de euro se vor afla la dispoziția antreprenorilor din zona Deltei Dunării, iar 35 de milioane de euro vor fi pentru finanțarea proiectelor implementate în spațiul rural, în celelalte zone ale țării. Bugetul disponibil va permite finanțarea unui număr de cel puțin 210 întreprinderi, dintre care minimum 35 în zona Deltei Dunării.

Antreprenorii pot solicita finanțări nerambusabile de cel mult 200.000 de euro, urmând să asigure contribuția proprie de 10% sau de 30%, în funcție de domeniul de activitate finanțat. În cazul în care dorești să accesezi fonduri europene pentru a înființa sau dezvolta o afacere în spațiul rural, îți explicăm în continuare ce ai de făcut.

Ce activităţi sunt eligibile

După consultarea listei activităților eligibile în anul 2017, societățile cu istoric sau societățile de tip start-up pot solicita sprijin financiar pentru:

  • producția de bunuri, precum sucuri și apă îmbuteliată, articole textile, mase plastice, mobilier etc.;
  • activități de servicii: croitorie, tâmplărie, agenții turistice, centre de fotocopiere, întocmirea de lucrări privind cadastrul și instabularea proprietăților etc.;
  • activități medicale;
  • activități sanitar-veterinare;
  • pensiuni agroturistice;
  • activități meșteșugărești: olărit, prelucrarea pietrei și a lemnului, țesut etc.;
  • activități de IT: realizare de site-uri web, realizarea de software, gestionarea unor platforme web;
  • industrii creative: producție de săpun „hand-made”, creație artistică, tipografii etc;
  • servicii prioritare în zona rurală a Deltei Dunării, precum: restaurante, activități sportive.

Cum îţi calculezi punctajul

Selecția proiectelor se va realiza în funcție de punctajul obținut al fiecărui proiect depus în cadrul acestei sesiuni, în ordine inversă, de la proiectul cu punctajul cel mai mare către proiectul cu punctajul cel mai mic, în limita bugetului alocat, scrie avocatnet.ro. Totuși, îți poți estima punctajul pe care proiectul tău îl va obține:

1. Dacă întreprinderea solicitantă a avut istoric agricol și intenționează să dezvolte o activitate non-agricolă din lista celor eligibile, atunci proiectul primește 20 de puncte. Pentru a primi acest punctaj, trebuie să deții o întreprindere (cel puțin PFA) care să fi desfășurat activități agricole în aceeași localitate în care acum vrei să dezvolți activitatea non-agricolă. Vechimea minimă a activității agricole trebuie să fie de cel puțin 12 luni de la înființarea societății și până în prezent.

2. Prioritizarea activităților eligibile. Poți depune proiect pentru orice activitate din lista celor eligibile, însă doar cele de mai jos vor primi punctaj suplimentar:

  • servicii din sectoarele cu potențial de creștere (cu excepția agroturismului și al activităților medicale sau veterinare) - 35 de puncte;
  • activități de producție cu potențial de creștere, servicii medicale sau sanitar - veterinare - 20 de puncte;
  • servicii de agroturism - zece puncte.

3. Stimularea activităților turistice. Doar agropensiunile și serviciile de agrement pot primi punctaj la acest criteriu:

  • proiectul se realizează într-o zonă cu potențial turistic ridicat - maximum cinci puncte;
  • activități turistice de agrement  ce vor fi desfășurate în zonele cu destinații ecoturistice sau în zone cu arii naturale protejate - cinci puncte.

4. Vechimea societății solicitante:

  • întreprinderea a fost activă fără întrerupere cel puțin trei ani și cu profit operațional în ultimii doi ani - 20 de puncte;
  • întreprinderea a fost activă fără întrerupere cel puțin doi ani și cu profit operațional în ultimul an - zece de puncte.

5. Întreaga activitate este desfășurată la țară. Dacă întreprinderea are întreaga activitate localizată în spațiul rural, se acordă 15 puncte.

Punctajul minim solicitat este de zece puncte, însă acesta nu este o garanție a faptului că vei primi finanțare. Încearcă să obții un punctaj cât mai mare, îndeplinind criteriile de mai sus.

Documentația se va depune electronic, în cadrul aplicației disponibile pe site-ul AFIR

Mai multe articole despre:
afaceri afacere la ţară