MENIU

Cum îți dai seama că mănânci prea mult zahăr - Cele 7 simptome ale consumului excesiv de zahăr - Cât de periculos este

Cum îți dai seama că mănânci prea mult zahăr - Cele 7 simptome ale consumului excesiv de zahăr - Cât de periculos este

Majoritatea oamenilor cred că numai diabeticii au nivelul zahărului din sânge ridicat. Dar nu este deloc adevărat. Cum poți preveni efectele grave ascunse ale consumului exagerat de zahăr și să îți învingi dependența.

Consumul excesiv de zahăr are o importanță majoră în apariția diabetului, obezitate, în bolile de inimă, chiar și în apariția cancerului. Efectul negativ al unui consum prea mare de zahăr este și favorizarea inflamațiilor din organism.

Cantitatea de zahăr recomandată pentru o zi este de 6 lingurițe, însă adevărul este că marea majoritate a persoanelor consumă mult mai mult. Cum ne dăm seama când am făcut un exces?

Iată câteva semne ce ar putea apărea în urma consumului excesiv de zahăr, potrivit elle.ro.

1. Schimbările de stare

Dacă nu ai fost în apele tale în ultima vreme, alimentația s-ar putea să fie problema. Zahărul este absorbit de corp mult mai rapid decât proteinele cauzând astfel creșteri și scăderi bruște de energie; de aici și starea de foame, furie sau anxietate. Dacă reduci numărul de dulciuri consumate este foarte posibil să-ți regăsești echilibrul.

Senzația constantă de foame este provocată de nivelul zahărului crescut din sânge, ce împiedică absorbţia glucozei în celule. Ca urmare, organismul nu primeşte energie şi cere mâncare din nou şi din nou, e ca un cerc vicios, potrivit eva.ro.

2. Durerile de cap și vederea neclară

Ai migrene mai mult de o dată pe lună? În cazul în care cantitatea consumată de zahăr este mai mare decât cea indicată, acest aspect ar putea duce la hipoglicemie. Din cauza scăderii bruște a zahărului din sânge, te poți confrunta cu multiple dureri de cap.

Vederea încețoșată este, de asemenea, rezultatul unui efect de deshidratare datorat nivelului ridicat de zahăr din sânge şi care afectează celulele ochiului. Ca urmare, ele se deformează și ochiul își pierde capacitatea de a se focaliza în mod corespunzător.

3. Urinarea frecventă

Dacă glicemia este prea mare, rinichii nu pot reabsorbi lichid. De aceea, organismul, încercând să egalizeze concentraţia de glucoză în sânge şi în celule, dizolvă sângele cu fluid intercelular, astfel ajungând la o concentraţie normală de glucoză. Acest lucru duce la urinare frecventă.

4. Gura uscată, setea excesivă

O gură uscată şi o sete puternică sunt răspunsuri la pierderi serioase de lichide.

5. Dezechilibrul hormonal

În cazul femeilor mai ales, excesul de zahăr poate duce la un dezechilibru hormonal. Acesta apare mai ales în cazul femeilor care suferă de sindromul ovarelor polichistice. Din cauza excesului de zahăr și a stresului, femeile sub 30 de ani pot experimenta acest dezechilibru hormonal.

6. Acneea

Te simți ca la adolescență, dar nu este după petreceri nesfârșite? Dezechilibrul hormonal poate apărea în multe forme, însă cel mai des întâlnită formă este acneea. Sfatul nostru este să-ți menții rutina zilnică de îngrijire a tenului, dar să reduci pe cât posibil consumul de zahăr.

7. Imposibilitatea de a slăbi

Dacă mănânci sănătos și faci mereu sport, dar cu toate acestea tot nu vezi rezultate vizibile în încercarea ta de a scăpa de kilogramele în plus, poate ar fi momentul să-ți reevaluezi alimentația. Din cauza excesului de glucide, organismul nu va putea arde corespunzător grăsimile. Sigur, ca sursă rapidă de energie, zahărul poate părea alegerea bună, însă corpul are nevoie să-și extragă energia și din grăsimi.