MENIU

Cum îți dai seama dacă bei sau nu suficientă apă în fiecare zi, conform specialiștilor

Cu siguranță știi că trebuie să consumi o anumită cantitate de lichide pentru a rămâne hidratat, însă nu reușești niciodată să-ți dai seama dacă bei suficient de multă apa. Iată două metode simple prin care poți afla asta.

Din lipsă de timp sau de atenție, de cele mai multe ori uităm să ținem socoteala paharelor sau sticlelor de apă pe care le-am băut. Astfel, ajungem în situația în care nu mai știm dacă am băut suficiente lichide sau nu. Însă, având în vedere că ne aflăm în cea mai călduroasă perioadă a anului e bine să nu neglijăm acest aspect care este vital pentru sănătatea noastră.

„Apa este transportatorul substanțelor și nutrienților de-a lungul corpului. Este importantă pentru reglarea temperaturii corpului (transpirația este metoda prin care corpul se răcește). De asemenea, apa poate elimina toxinele din organism, îmbunătățește concentrarea, ameliorează constipația și mai are câteva alte beneficii. Este esențial să rămâi hidratat", spune doctorul Drew Sinatra.

Metodele prin care poți afla dacă ai băut suficientă apă

Există mai mulți factori care influențează cantitatea de apă pe care ar trebui să o bei, precum: vârsta, (oamenii în vârstă au nevoie de mai puțină apă), nivelul de activitate (dacă faci sport ai nevoie de mai multă apă), dieta (dieta bogată în proteine și sodiu necesită multe lichide), climatul și așa mai departe.

Una dintre modalitățile prin care poți să afli acest lucru ar fi să te uiți la propria ta urină. „O măsură prin care poți vedea dacă bei îndeajuns de multă apă este să te uiți la culoarea urinei și frecvența urinatului", spune Sinatra. „Dacă mergi la baie odată la 90 sau 120 de minute atunci este ok".

Iar cea de-a doua modalitate este valabilă în special pentru copii și vârstnici și presupune să-ți verifici elasticitatea pielii. „Ciupește-ți pielea de pe dosul palmei pentru câteva secunde apoi elibereaz-o. Dacă pielea își revine rapid atunci ești hidratat. Dacă este nevoie de ceva timp pentru întoarcerea la poziția normală atunci ești deshidratat", spune Sinatra.

Sursă

Mai multe articole despre:
apă lichide hidratare