MENIU

Evoluție alarmantă: DECESELE provocate de hepatita misterioasă la copii, în creștere - Unde sunt cele mai multe

Cresc DECESELE provocate de hepatita misterioasă la copii - Ce țară a raportat cele mai multe

Hepatita misterioasă a ucis până în prezent 4 copii la nivel mondial. Indonezia a anunțat că trei copii au murit din cauza unei forme acute de hepatită, fără să dezvăluie vârsta acestora. Marea Britanie a ajuns deja la 145 de cazuri, la nivel mondial fiind deja peste 200 de copii bolnavi de această hepatită.

Ministerul indonezian al Sănătății a anunțat că trei copii au murit din cauza unei „suspecte de hepatită acută”. Decesele s-au produs în luna aprilile, la Jakarta.

Simptomele celor care s-au stins în urma acestui tip de hepatită au inclus greață, vărsături, diaree abundentă, febră, icter, convulsii și pierderea cunoștințe, toate fiind semne distincte ale acestei boli a ficatului. Autoritățile indoneziene anunță că se desfășoară teste pentru a fi confirmată cauza morții. Vârstele copiilor nu au fost făcute public astfel că nu se știe dacă cei trei ar fi suferit și de alte afecțiuni.

Ministerul Sănătății din Indonezia a cerut părinților să fie atenți la simptomele bolii, care includ icter - îngălbenirea pielii și albului ochilor - precum și dureri abdominale, vărsături, diaree și urină închisă la culoare. Principalele recomandări se referă la respectarea regulilor de igienă de bază - spălarea mâinilor, precum și la curatarea alimentelor înainte de a fi consumate - fructe, legume și să fie bine gătite. 

Peste 200 de cazuri de hepatită infantilă de origine necunoscută au fost confirmate în întreaga lume în ultimele luni. Specialiștii avertizează că aceste cazuri ar reprezenta doar „vârful aisbergului”, fiind posibil să existe mult mai multe cazuri decât cele cunoscute până acum, relatează Daily Mail. 

Majoritatea cazurilor au fost detectate în Marea Britanie și SUA. Peste 200 de copii s-au îmbolnăvit de această afecțiune în întreaga lume în 14 țări până în prezent, din octombrie 2021. Cazurile din Canada, Japonia și Wisconsin, Illinois și New York nu au fost confirmate încă.

Decesul raportat înainte de cele trei anunțate de Indonezia a fost menționat de Organizația Mondială a Sănătății, dar nu a fost dezvăluită și țara unde a avut loc. În SUA este investigată cauza unui deces, alături cu cele trei din Indonezia. Până în prezent, cel puțin 18 dintre tinerii care ua suferit de această formă de hepatită au avut nevoie de transplant de ficat.

Cazurile sunt de „origine necunoscută” și sunt, de asemenea, grave, potrivit OMS.

Niciunul dintre cazuri nu a fost testat pozitiv pentru virusuri normale care cauzează hepatită - A,B,C,D, E. Tot mai des este invocată drept cauză un adenovirus, ce provoacă în mod normal răceala comună. Formele critice ale hepatitei misterioase au fost raportate în multe cazuri la copiii mici, anterior sănătoși.

Hepatita este de obicei rară la copii, dar experții au observat deja mai multe cazuri în Marea Britanie din ianuarie decât s-ar aștepta în mod normal într-un an. Autoritățile medicale din Marea Britanie presupun că adenovirusul ar fi responsabil de cazurile de hepatită cu debut brusc. Cei 145 de copii afectați până acum în Anglia au avut până la 5 ani și inițial au avut diaree și greață, urmate de icter. Creșterea numărului de cazuri de hepatită a fost înregistrată pentru prima dată în Scoția pe 31 martie. În ianuarie, în Scoția a fost primul caz de copil internat cu această afecțiune.

Agenția de Securitate a Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) a anunțat că investighează și alte cauze, printre care și COVID-19, pentru că simptomele nu sunt caracteristice afecțiunilor provocate de adenovirus. În plus, aceștia amintesc că și restricțiile și carantina din ani ide pandemie ar putea să fie cauza pentru slăbirea imunității copiilor, fiind mai sensibili la expunerea virusului sau este posibil să fie vorba de o variantă mutantă a adenovirusului.

În același timp, concluziile nu par valabile și in Indonezia care nu a impus un lockdown național ci doar restricții la nivel local.

În România nu a fost depistat, până în prezent, niciun caz de hepatită severă de cauză necunoscută, a anunțat, luni, Ministerul Sănătății, după alertele din ultima vreme privind suspiciunile de astfel de cazuri la copii. Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută la un copil de 10 ani şi la un altul de 8 luni au fost infirmate.

"Cele două cazuri suspecte de îmbolnăvire cu virus hepatitic de cauză necunoscută ale unor copii de 10 ani, respectiv 8 luni au fost infirmate", a precizat Ministerul Sănătăţii. Primul caz suspect de hepatită de cauză necunoscută, infirmat ulterior, s-a înregistrat la o fetiţă în vârstă de cinci ani. Ea a fost însă diagnosticată cu boala Wilson şi insuficienţă hepatică şi a suferit un transplant de ficat pe 30 aprilie, efectuat cu succes.