MENIU

Școlile și grădinițele din București și Ilfov, pericol public. Doar 39 de unități au autorizație ISU

Mai sunt câteva zeci de ore până la primul sunet al clopoțelului, dar situația școlilor și a grăsinițelor este dezastruoasă, relatează Realitatea TV. 

Situație gravă în Bucuresti și Ilfov. Din 1139 de școli, doar 39 de unități scolare sunt autorizate de ISU. Restul sunt un pericol public.

Vorbim despre școli și grădinițe care s-ar putea prăbuși sau în caz de incendiu, copiii și profesorii ar deveni victime sigure. Situația e cu atât mai halucinanta cu cât, în 2015, erau mai multe școli autorizate de pompieri.

Situația a fost confirmată, cel puțin parțial, de Constantin Rada - vicepreședintele FSLI (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ).

"Faptul că nu au autorizație, este o situație de ani de zile, dar nimeni nu vrea să facă ceva. Din cauza lucrurilor care s-au întâmplat în București, ISU mai dă foarte greu o autorizație de funcționare. Ministerul Educației trebuie să aducă la aceeași masă toate instituțiile pentru a rezolva problema. Noi nu avem o statistică, dar în general colegii spun că multe școli nu au autorizații", a spus la Realitatea TV Constantin Rada.

Marian Banu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar București a negat că în București există școli care stau să se prăbușească, dar a admis că multe instituții de învățământ nu sunt autorizate de ISU. 

"Nu avem școli care să se prăbușească. 30% dintre elevi învață în școli noi, renovate. (...) În București avem 919 clădiri. Aproximativ 544 clădiri nu au autorizare, dar formalitățile sunt în curs. Facem toate eforturile să avem cât mai puține școli care nu sunt autorizate. Autorizația ISU este foarte complexă", a explicat Banu la Realitatea TV.

Ministerul Educației arată cu degetul spre autoritățile locale

Monica Anisie, secretar de stat Ministerul Educației, a explicat la Realitatea TV că responsabilitatea pentru administrarea clădirilor revine autorităților locale. 

"Trebuie să precizăm că: nu ministerul Educației e responsabil de avizele pe care unitățile trebuie să primească. Tocmai pentru că ne preocupă însă acest lucru, am solicitat ca la prefectură să fie raportori. Cu ajutorul prefecților s-au constituit comisii mixte pentru a identifica unitățile care au nevoie de avize, dar și să ia măsuri și prefecții să poată să cheme autoritățile locale să își îndrepte atenția asupra școlii. (...) Ministerul Educației se ocupă de procesul de educație, nu de clădiri. În august am avut o întâlnire și am solicitat ca Minister al Educației să se ia măsuri. Am transmis adrese către ISU din 5 august", a spus Anisie.

Cum arată o școală fără aviz

Şcoala 146 din Bucureşti este doar una dintre cele 747 de şcoli din Capitală şi Ilfov fără aviz de funcţionare de la pompieri. Un banal act, așa îl vede directorul.

Festivitatea a anului şcolar are loc în ciuda lipsei avizului de funcţionare din partea ISU. Conducerea şcolii se conde curăţenie, deşi pompierii nu au găsit nici măcar un extinctor care să fie funcţional. Tot pompierii spun că directorul şcolii îşi asumă răspunderea pentru tot ce se va întâmpla pe parcursul anului şcolar.

În timp ce angajaţii mătură de zor, taie copacii şi îndepărtează pânzele de păianjen la ordinele directorilor, pompierii spun că în doar 39 de şcoli din Bucureşti şi Ilfov, în prima zi de şcoală elevii sunt în siguranţă. Un incendiu ar fi uşor de stins, fără mari pagube şi nicio victimă, iar un cutremur ar trece neobservat. Pentru 364 de clădiri în care funcţionează şcoli şi grădiniţe, directorii au cerut aviz ISU, dar pompierii au refuzat să îl acorde. Explicaţia: pericolul e prea mare.

Avem camere video, dar lipsesc extinctoarele, alarmele şi căile de evacuare. Ba unele căi de evacuare au lăcate sau porţile sunt prea ruginite ca să mai fie deschise.

O problemă serioasă de securitate, spun pompierii. Mai precis, în urmă cu o săptămână, când au venit să avizeze şcoala, nimeni nu ştia unde este lacătul cu care era închisă această poartă.

Între timp, lacătul a fost tăiat, dar şcoala tot nu a primit aviz. Partea plină a paharului, spun oficialii din educaţie, e că nicio şcoală nu mai are toaleta în fundul curţii. Vestea proastă e că pompierii spun că nu au cum să închidă şcolile fără autorizaţie. Au mâinile legate de lege, se plâng oficialii ISU. Astfel, în cazul unui incendiu sau al unui cutremur, directorii răspund penal pentru pagube şi victime.

 

 
Mai multe articole despre:
pompieri şcoli grădiniţe