MENIU

Clienţii băncilor, protejaţi doar pe hârtie de recuperatorii de creanţe

Clienţii băncilor sunt protejaţi, în teorie, de recuperatorii de creanţe. Deşi firmele aveau obligaţia să se înscrie în registrul Autorităţii pentru Protecţia Consumatorilor până la 1 ianuarie, niciun recuperator nu a făcut încă acest lucru. În tot acest timp, mii de persoane din toată ţară au fost executate silit, cu încălcarea legii, susţin unii avocaţii. 

Recuperatorii de creanţe trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru a funcţiona legal pe teritoriul României, după ce Guvernul a adoptat, anul trecut, o legislaţie europeană în domeniu. Una dintre condiţii se referă la autorizaţia de funcţionare pe care recuperatorii ar fi trebuit să o obţină de la ANPC încă de la începutul anului. 

Clienţii vor avea la dispoziţie câteva căi de atac dacă sunt nemulţumiţi de modul în care au acţionat aceşti recuperatori. Şi nu sunt puţine cazuri. Vasilica Ghilă a intrat pe mâna recuperatorilor în februarie anul trecut. Nu a mai putut să-şi plătească întreaga rată la bancă şi de aici a început coşmarul. A pierdut casa, evaluată la 300 de mii de euro.

Clienta susţine că neregulile nu s-au oprit aici. 

Femeia are de gând să nu se oprească aici şi să continue lupta pentru a-şi recupera casa. Rămân, însă, unele întrebări în aer.


Deşi luna aceasta, clienţii au fost apăraţi doar pe hârtie, aceştia vor mai avea mai multe pârghii la dispoziţie.


Până acum, aceste firme îşi desfăşurau activitatea după un cod de conduită propriu. 

 
Mai multe articole despre:
bănci credite video clienţi