MENIU

China RENUNȚĂ la vaccinurile sale pentru o doză europeană de „supra-rapel” de teama COVID-19 - Care este serul pe care îl preferă

China RENUNȚĂ la vaccinurile sale pentru o doză europeană de „supra-rapel” de teama COVID-19

Autoritățile din China se gândesc deja să apeleze la un vaccin extern pentru a crește mai mult protecția la COVID-19, în condițiile în care variantele de coronavirus apar una dupa alta în ultima perioadă. Chinezii au fost vaccinați în marea lor majoritate cu serurile făcute locale din coronavirus inactivat. Patru vaccinuri, toate chinezeşti, sunt aprobate în prezent: unul de la laboratorul privat Sinovac, două de la gigantul de stat Sinopharm şi unul de la compania farmaceutică CanSino Biologics.

De ce apelează chinezii la un vaccin străin

Pentru „supra-rapel”, chinezii intenționează să folosească vaccinul cu ARN mesager de la Pfizer/BioNTech. Este posibil ca această doză adițională să fie administrată gratuit.

Informația despre folosirea unui vaccin pe bază de ARN mesager pentru „supra-rapel”a apărut după ce surse apropiate companiilor farmaceutice au dezvăluit că „autorităţile chineze plănuiesc să utilizeze vaccinul (de la Pfizer-BioNTech) ca doză de întărire pentru cetăţenii care au primit vaccinuri cu virus inactivat”, scrie EFE, potrivit Agerpres.

În același timp, Universitatea din Hong Kong desfăşoară un studiu privind eficacitatea obţinută din combinaţia vaccinului chinez Sinovac cu cel de la Pfizer/BioNTech, iar datele disponibile până acum „încurajează la optimism”, mai scrie presa locală.

De mai multe luni, comunitatea ştiinţifică dezbate necesitatea şi eficienţa injectării unei a treia doze, care ar putea fi de la vaccinuri diferite celor administrate iniţial.

Agenţia chineză de reglementare a medicamentelor a încheiat deja analiza vaccinului de la Pfizer/BioNTech.

Dacă va fi aprobat, va fi primul cu ARN mesager - şi primul dezvoltat de companii străine - care obţine undă verde în China continentală, în condiţiile în care Hong Kong utilizează vaccinul de la Pfizer/BioNtech de mai multe luni.

China se află în faza a treia  de teste clinice pentru propriul vaccin cu ARN mesager, dezvoltat de compania farmaceutică Walvax şi de Armata chineză.