MENIU

Cercetătorii au creat gheața aproape la fel de fierbinte ca Soarele

Cercetătorii au reușit să creeze în laborator gheață superionică, un material și lichid, și solid, de 60 de ori mai dens decât gheața pe care o știm noi. Ceea ce este suprinzător este că gheața își păstrează consistența și la mii de grade Celsius. Cum este posibil?

Deși pare imposibil, gheața poate rămâne solidă la temperaturi foarte mari datorită presiunii uriașe. Desoperirea unui astfel de tip de gheață oferă mai multe detalii despre structura uriașă a planetelor de gheață Uranus și Neptun.

Însă, o astfel de stare a apei, nu poate apărea în mod natural pe Pământ, pentru că este nevoie de o presiune atmosferică enormă (de 25.000 de ori mai mare decât cea existentă pe planeta noastră), de aceea se obține exclusiv cu ajutorul laserelor.

Gheața care este aproape la fel de fierbinte ca Soarele

După cum știi punctele de îngheț și de fierbere ale apei pe Terra sunt de 100 de grade Celsius. Însă, acest lucru se poate schimba dacă în ecuație intră și presiunile mari. Așadar, apa poate fierbe și la mai puțin de 100 de grade Celsius la altitudini mari, datorită presiunilor ridicate.

Însă, ceea ce nu știi este că în vidul din spațiu, apa nu poate exista în stare lichidă. Aceasta fierbe și se transformă în vapori chiar și la temperaturi de minus 270 de grade Celsius, ca mai apoi să se transforme în cristale de gheață.

În acest sens, o echipă de cercetători de la Lawrence Livermore National Laboratory, au creat așa numita Gheață VII  – o gheță cristalizată la o presiunde de 30.000 de ori mai mare decât cea a Pământului. Apoi oamenii de știință au supus gheața razelor laser.

Așa a apărut gheața supersonică care rămâne solidă chiar și la temperaturi între 1.650 și 2.760 de grade Celsius. Pentru a face o comparație, temperatura suprafeței Soarelui este de aproximativ 5.505 grade Celsius.

Această descoperire reprezintă un exemplu important cu privire la modul de reacţie al moleculelor sub condiţii extreme de presiune şi temperatură şi poate ajuta la crearea unor noi materiale cu proprietăţi specifice.

Sursa: playtech.ro

Mai multe articole despre:
Soare gheaţă cercetători planete